Фактът, че първото държавно посещение на президента Павлопулос в региона е именно в България, е ясен знак за специалните отношения между България и Гърция. Искаме гръцкият бизнес да успява и да печели в България и гръцките инвестиции да се увеличават – от това печелят също българският народ и държава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на българския и гръцкия бизнес в рамките на държавното посещение на президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Двамата държавни глава откриха срещата, организирана от Гръцкия бизнес съвет в България, който отбелязва 10 години от постоянното си присъствие в страната ни

 

Президентът Росен Плевнелиев посочи гръцките инвестиции като незаобиколим фактор в българската икономика. 11 500 гръцки компании създават над 40 хиляди работни места, а гръцкият бизнес е водещ в редица стратегически направления на българската икономика, включително в банковия сектор, машиностроенето, търговията и производството на храни, текстилната индустрия, недвижимите имоти и много други.

 

„На коректността на бизнеса българската държава ще отговори с реформи и със стабилност, заяви държавният глава. „Сигурен съм, че постигнатата през последната една година стабилност в икономиката ще продължи, а набелязаните реформи ще бъдат изпълнени“, каза президентът и припомни, че през 2015 г. бяха извършени реформи в сектор „Сигурност“, в пенсионната система и в енергетиката. През 2016 г. на дневен ред е продължаване на реформата в българското правосъдие, реформите в здравеопазването, в сектор „Енергетика“, в образованието и водния сектор.

 

„Амбициозната програма за модернизация на България ще продължи“, увери президентът представителите на бизнеса от двете страни. До 2020 г. ще се увеличат средствата от ЕС, предвидени за регионите, като около 15 млрд. евро от европейските фондове ще бъдат инвестирани в модернизацията на страната. Президентът очаква също така по-висок от прогнозирания ръст на икономиката, задвижена от растежа на вътрешното потребление и намаляващата безработица. Ще продължат и инвестициите в стратегическа инфраструктура – магистрали, проекти за енергийна свързаност, нови гранични пунктове, допълни президентът.

 

Пред бизнеса държавният глава открои България и Гърция като двигатели на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „Интеграцията разкрива нови хоризонти в регион от 12 държави със 150 милиона души население. Това е динамичен пазар и ще положим всички усилия, за да може позитивното развитие на региона да продължи, в синхрон с европейските ценности, с принципите на добросъседството и с принципа, че историята трябва да се уважава, а не да се манипулира“, каза президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава отново подчерта, че решенията на миграционната криза са засилен контрол на външните граници на ЕС, общоевропейска солидарност и решения на миграционния проблем, както и ясно разграничение между икономическите имигранти и тези, които бягат от ужасите на войната. „Тези решения ще се случат и благодарение на усилията на България и Гърция“, посочи Росен Плевнелиев.

 

Президентът увери, че българската държава е партньор на гръцкия бизнес, като същевременно окуражи българските фирми да бъдат по-активни и амбициозни в региона. „Заедно сме по-силни и можем да работим на трети пазари“, каза още българският президент.

 

От своя страна гръцкият президент Прокопис Павлопулос открои бизнес средата в България като по-добра от тази в южната ни съседка и приветства интереса на гръцките компании да оперират на българския пазар. „Икономическите и политическите отношения са много добри, но могат да бъдат още по-добри. На добър път сме и вече показахме какво значи развитие на търговско-икономическите отношения чрез подписването на окончателното инвестиционно решение за построяването на интерконекторната газова връзка между двете страни“, заяви гръцкият президент, който открои важността на проекта за енергийната независимост на целия регион.

 

Президентът Павлопулос обяви готовността на гръцката страна да работи по допълнителни проекти за двустранно сътрудничество, включително в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, който в момента България председателства. „Искаме нашите съседи да се развиват по европейския си път, да осъзнават европейската си перспектива и да работят за изпълнението на всички критерии, както направиха Гърция и България преди членството си в ЕС“, каза гръцкият президент.

 

Прокопис Павлопулос отново подчерта категоричната гръцка подкрепа за членството на България в Шенгенското пространство и увери в гръцката подкрепа за бъдещо присъединяване на България към зоната на единната европейска валута. „Гърция ще продължи да подкрепя България в последователния й европейски път. България е доказала, че винаги е следвала този път с европейски манталитет, с уважение и с авторитет, защото участва не само с икономиката си, но и с културата си в Европейския проект. Българският народ заслужава бъдещето си в европейското семейство и ние ще бъдем сред първите, които ще ви подкрепят“, каза още президентът Прокопис Павлопулос.