Панагюрското златно съкровище спечели в категория „Съкровища“ в тазгодишното издание на „Чудесата на България“. В тази категория Панагюрското злато мери сили с Рогозенското и Варненското съкровище, съобщи вестник „Стандарт“, по чиято инициатива се провежда конкурса.

Главата на Севт III спечели категорията „Открития“ във финала на кампанията на в-к „Стандарт“ „Чудесата на България“ за 2015 година. Церемонията бе излъчена пряко по БНТ и ознаменува 5-та годишнина от началото на кампанията. Хиляди гласуваха кой да бъде първи в категориите „Съкровища“, „Атракции“ и „Открития“.

На второ място се наредиха печат и дървен гребен открити при разкопките в древните минерални бани Акве Калиде – Термополис. На трето място пък остана гробът на деспот Алексий Слав в Мелник.

Заместник-министърът на културата Бони Петрунова и шефът на комисията по култура в парламента Полина Карастоянова връчиха специалния плакет на кметицата на Казанлък – Галина Стоянова и Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, който защитаваше гробницата на тракийския цар.

Преди да бъдат обявени финалните резултати Вагалински влезе в Студио 1 на БНТ с копие на главата на легендарния владетел. Така зрителите на обществената телевизия можаха да видят отблизо как е изглеждал Севт III. След това зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева изненада зрителите с печат и древен дървен гребен, открити при разкопките в древните минерални бани Акве Калиде – Термополис.

Професор Виолета Нешева защитаваше своето откритие – гроба на деспот Алексий Слав в Мелник. Тя показа уникален сребърен потир за причастие, който няма аналог в България.