Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и храмовете в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната еуфория, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи, напомнят от МВР. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Криминалистите, работещи в РПУ добре познават джебчиите – при своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

АКО ЩЕ ПРАЗНУВАТЕ ИЗВЪН ДОМА

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

  • Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не използвайте социалните мрежи като Фейсбук и Туитър за да информирате, че в момента не сте си в къщи.
  • Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете доверени съседи да наглеждат дома Ви.
  • В никакъв случай не оставяйте в жилището си големи суми пари, бижута, скъпи предмети и вещи.
  • Пожарникарите съветват да сте особено внимателни с оставени без надзор отоплителни уреди. Нека преди тръгване всички те бъдат изключени от електрическата мрежа.
  • Същото важи и за празничното осветление. Не го оставяйте включено и без надзор, защото често дефект в електрическата украса може да предизвика битов пожар.

АКО ВИ ПРЕДСТОИ  ПЪТУВАНЕ С АВТОМОБИЛ

  • В никакъв случай не сядайте зад волана, ако сте употребили алкохол.
  • Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
  • Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града към малките населени места или курортните центрове Не предприемайте рискови маневри и изпреварвания.
  • Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
  • Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

 ОДМВР и ОУ ПБЗН- Пазарджик желаят на всички граждани весели и изпълнени с приятни изживявания празнични дни !