Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе днес искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Янакиев, на 27 г. от гр. Пазарджик. Той е привлечен като обвиняем за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата – избраната от него скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, като е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс.

 До момента е установено, че на 18 декември 2015 г. в 18,50 часа  на ул. „Пловдивска“ в гр. Пазарджик, Иван Янакиев  е  шофирал автомобил, марка „Хамър“, с пазарджишка регистрация, блъснал е пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г. от гр. Пазарджик и е причинил смъртта му по непредпазливост.

Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи съдебно заседание по внесеното искане на прокуратурата.

Окръжна прокуратура-Пазарджик отправя апел към гражданите, станали очевидци на пътното произшествие, да подадат информация на тел. 034/ 434-400.