23veselinov

Известният със строгите си решения съдия Георги Веселинов остави за постоянно в ареста 27 годишният Иван Янакиев, който прегази с „Хамър“-а си седемдесет годишния Никола Лазаров от Пазарджик, в петък. Мотивът на съдия Веселинов е, че Янакиев може да се укрие или да извърши друго престъпление. Все още няма преки свидетели на случилото се, повечето от тези, които са дали показания са хора, които са пътували с други автомобили зад тритонното возило-убиец. Не е готова и авто-техническата експертиза. Прокурор по делото е Стефан Янев, известен с това, че е носител на ордена „Свети Ерм“ присъден му от митрополит Николай за доблестно и морално решение – отказ за провеждане на гей-парад в Пазарджик.

По искане на Окръжна прокуратура-Пазарджик съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Янакиев, на 27 г. от гр. Пазарджик,  обвинен за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата – избраната от него скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, като е причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 18 декември 2015 г. в 18,50 часа  на ул. „Пловдивска“ в гр. Пазарджик, Иван Янакиев  е  шофирал автомобил, марка „Хамър“, с пазарджишка регистрация, блъснал е пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г. от гр. Пазарджик и е причинил смъртта му по непредпазливост.

На съдебното заседание днес наблюдаващият прокурор Стефан Янев е поискал вземане на най-тежката мярка „задържане под стража“, като е акцентирал върху обстоятелството, че Иван Янакиев е наказван многократно за нарушения по Закона за движение по пътищата, има криминалистична регистрация в масивите на МВР и висящо наказателно производство в Районен съд – Пазарджик за престъпление по транспорта.

Определението на Окръжен съд-Пазарджик не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.