Повече пътници по теснолинейката отчитат от БДЖ още в първите 10 дни след промяната на разписанието. За положителната равносметка ни информира Кристиан Ваклинов, който преди месеци предложи на железопътния превозвач новия график за движение на влаковете в теснопътния участък между Септември и Добринище.

Както вече писахме, на 13.12.2015 година влезе в сила новото разписание на БДЖ за 2016 година. Според него по теснолинейката вече се движат два нови вечерни влака между крайните гари – също по предложение и настояване на студента от Пазарджик. Освен това Кристиан даде на жп компанията идеи за промени по часовете на движение и на останалите влакове, за да бъдат те по-удобни на пътуващите – така, както искат те самите.

„През последната седмица ежедневно се информирам за пътникопотока по линията. Все пак аз предложих това разписание и няма как да не ме интересува дали има приемственост у хората и какво казват те. Трябва да кажа, че очакванията ми се оправдават напълно и дори темпът на цялостно увеличение на пътниците ме изненадва положително. Очаквах ръст, защото все пак тези влакове предложих след като ги бях обсъдил с повечето пътници – според нуждите им. Но резултатите надхвърлят очакваното. Новите вечерни влакове имат все повече пътници с всеки изминал ден, останалите също. Не трябва да забравяме, че още няма 2 седмици от влизане в сила на новото разписание и реално сигурен, точен и пълен резултат от новите удобства ще можем да забележим след поне 2 месеца, та даже напролет.

Трябва да мине време, за да могат хората да научат разписанието и да се върнат към жп услугата. Тези дни попътувах нагоре и се срещнах с много пътници. Повечето са доволни. Чуват се добри отзиви, а служители по гарите очакват пик в увеличението на пътуващите през пролетта, когато денят се затопли и нарастне. Всички са единни – надяват се разписанието да остане така. Някои споделиха – такова добро разписание не е имало отдавна, молим се да се запази през идната година. Да, има и недоволни.

4-5 жени от района на Банско се оплакаха, няколко от Якоруда също. Но цялостно хората са доволни и изненадани от подобренията. За сравнение трябва да кажа, че няма влак, който да вози по-малко пътници от преди. Което е най-важното. Тоест – по-лошо не е станало. Напротив – почти всичките 6 влака от край до край, които пътуваха през 2015-а, вече возят повече хора, а новите вечерни имат по 3 пъти повече пътници от преди, когато се движеха по съкратени маршрути. Важен е фактът, че месеците декември, януари и февруари са най-слаби за теснолинейката и въпреки това пътниците стават повече. Да, бройката не е главозамайваща, но е нормална за пътнически влакове в такъв слабонаселен район и доста добре спрямо повечето второстепенни жп линии в страната.

Иначе казано – пътници има. И то немалко. И тепърва стойностите ще нарастват, само разписанието да се запази. С новите промени пътуващите местни към Велинград имат повече и по-удобни възможности да слизат до общинския център по работа. Това се вижда и по влака само седмица след промяната – с влак 16104 (сега в 9 без 5 от Добринище, преди в 10:15 от там) вече пътуват всекидневно по 15-20 човека от селата и Якоруда до СПА столицата, а преди бяха тройно по-малко. Вечерният влак от Септември прави удобна следобедна връзка от София, Пазарджик и Пловдив, поради което всяка вечер вози по около и над 20 души – за Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище.

Да, 20 не са много, но за нов влак са много добре и ще стават повече. В обратна посока – вечер от Добринище към Септември влакчето вече събира от Банско и Разлог по 30 човека – повечето работници от селата с радиус 45 километра. Но има и пътуващи, които ползват влака до далечни дестинации. Всяка вечер същият влак слиза в Септември в 23:25 ч. с около 5 човека пътници, а преди имаше влак от Велинград, идващ в Септември в 21:15 – който возеше 0 пътници в 99% от дните в годината. Има и още много сравнения, но няма нужда.“ – споделя пред нас Кристиан Ваклинов.

Ето и връзките от и до Пазарджик за теснолинейката: От Пазарджик за Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище в: 07:43, 12:05, 15:43. Обратно: – от Добринище в: 05:20, 08:54, 13:55, 18:50 – от Банско: 05:35, 09:05, 14:05, 19:00 – от Разлог: 05:45, 09:15, 14:15, 19:10 – от Якоруда: 06:45, 09:45, 16:00, 20:20 – от Велинград: 04:40, 08:30, 12:20, 17:05, 22:00