Запис от охранителната камера на автокъща, разположена в началото на Пазарджик, след кръговото от Пловдив, показва хамъра-убиец секунди преди да прегази и убие пешеходецът Никола Лазаров в Пазарджик.

Във вечерта на убийството приятел на задържания Иван Янакиев твърдеше, че хамърът се движил с около 50 километра в час в момента на сблъсъка. От записа обаче е видно, че скоростта на 3-тонното превозно средство значително надвишава тази на останалите участници в движението, съобщи Би Ти Ви.

Таймерът на видеото от автосервиза на улица „Пловдивска” отчита под 3 секунди времето, в което луксозният джип изминава разстоянието от около стотина метра. Това означава, че хамърът се е движил поне със 120 километра в час на около 250 метра от мястото, където удря пешеходеца.

„Mоите изчисления показват как камерата обхваща радиус от около 100 метра… и как другите коли , които се движат нормално, изминават това разстояние за 6-7 секунди. А хамърът, убиецът на баща ми, прелита буквално за 3 секунди, за по-малко от 3 секунди! Това показва, че е със 120 км/ч на влизане в града, точно 200 метра преди да убие баща ми!”, сподели пред bTV Еленко Лазаров, син на прегазения пешеходец, който провежда свое независимо разследване по случая.

Мъжът се опасява, че кръвната проба на водача на хамъра от нощта на инциденти е вече подменена. Затова ще настоява за ДНК експертиза на взетата кръв.

„Да, почти на 90 процента съм сигурен, че кръвната проба е подменена още тук! В болницата е взета от някой друг и затова моля на разследващите да поискат ДНК експертиза дали това е изобщо неговата кръв!.. Защото съм почти сигурен, че е бил под въздействието на наркотици! Имам близки, които работят в полицията – и те ми казват, че го залавят видимо под влиянието на наркотици, и после кръвната проба излиза, че няма такова нещо! Много пъти е залавян!”, категоричен е Еленко Лазаров.

Срещу шофьора на хамъра Иван Янакиев има висящо наказателно производство за шофиране под въздействие на наркотици. Очаква се във вторник той да обжалва постоянната си мярка „задържане под стража” пред пловдивския апелативен съд.