Едно от отличителните качества на брациговската минерална вода е нейната трайност, разказват местни познавачи на чудодайната течност. Освен, че съставът и е такъв, че тя може да се приема ежедневно за разлика от другите, брациговското течно злато цери и редица болежки – бъбречни, жлъчни, очни и стомашни. По времето на социализма от извора, на който сега се редят километрични опашки, се е наливала вода за военни поделения, дълги корабни курсове, подводници и за самолети.

При правилно съхранение, минералната вода от Брацигово може да издържи до половин година без да загуби своите качества. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни.

В днешно време изворът е обсаден предимно от граждани, които се сдобиват с бидони вода само срещу петдесет стотинки, колкото е цената за паркинга пред някогашната минерална баня на родопския град. Отдавна тя е затворена, а предприятията, които имаха право да добиват минерална вода също пуснаха кепенци, след като не успяха да си извоват пазарна ниша.

Голямата болка на брациговци е, че след двадесет и пет години демокрация все още не се е намерил инвеститор, който да развие СПА и балнеоложките заложби на града, който се намира в подножието на планината и единствено от него се достига до перлата на тази балканска част – Равногор. Мястото се слави с най-чистия въздух в Европа.