Българско вино от шато „Беса Валей“ и изба „Карабунар“ са дегустирали на официален обяд в Ню Йорк над 20 от най-влиятелните винени журналисти. Гостите са останали изключително впечатлени, от качествата на нашите елексири, похвалиха се от двете фирми.

„Беса Валей“ се намира край Огняново, а „Карабунар“ в непосредствена близост до едноименното село.

Избите „Беса Валей“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина Естейт“, „Винзавод Асеновград“, „Шато Бургозоне“, „Боровица“, Château Vini, „Домейн Бойар“, Todoroff, „Вила Ямбол“, „Карабунар“ са промотирали своите напитки във Вашингтон пред официални лица от американските власти, представители на неправителствения сектор, вносители и дистрибутори. Инициативите са част от програмата за популяризиране на България като домакин на световното състезание по вино Concours Mondial de Bruxelles, което ще се проведе през април 2016 г. в Пловдив.

Конкурсът има над 20-годишна история, а България е предпочетена за домакин в надпревара с известни винарски страни. 16 наши изби вече са заявили участие в конкурсната програма и се очаква над 20 да участват в надпреварата. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе от 28-ви април до 1-ви май 2016 г. и се организира от „Пробежекс“ в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.