По искане на Районна прокуратура-Пазарджик съдът взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Шабан Р., на 55 г., македонски гражданин със статут на постоянно пребиваващ у нас. Той е привлечен като обвиняем за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната – престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 29 декември 2015 г. в района на с. Лесичово, обл. Пазарджик, Шабан Р. е шофирал ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивска регистрация. В товарния автомобил са пътували 119 чужди граждани без документи за самоличност, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак. Сред тях имало деца под 16-годишна възраст. Прокурорът по делото Пламен Пантов изтъкна днес в съдебната зала, че Шабан Р. има опасност да се укрие, защото е гражданин на друга държава.

Районен съд-Пазарджик взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжен съд-Пазарджик.