Над сто кукера ще излязат в утрото на първия ден от годината в септемврийското село Варвара. Дервишовден тук се спазва от незапомнени времена, а появата на маскираните мъже, жени и деца се прави, за да прогони злото от селото и да отвори път за благини и успехи през цялата следваща година.

Наред с костюмите, които се пазят от поколения наред, ще видим и нови, които са направени през последните няколко месеца от хора, желаещи да се включат в шествието. Заедно с животинските кожи и богатото въображение на майсторите на маски и костюми, ще чуем и звъненето на стотици чанове и звънчета.

Най-младите почитатели на шествието са едва проговорили варварци, а най-възрастните са скършили осемдесеттака, но твърдят, че традицията ги крепи живи и здрави. Костюмите тежат между десет и двадесет килограма, но тук важи правилото, че ако човек успее да издържи с маската през цялото време – ще бъде здрав и читав, а боговете ще го вардят.

Дервишовден е част от ритуалите, с които се преодоляват Мръсните дни. Това са дванадесетте дните между Коледа и края на първата седмица от януари. Този период се смята като зло време, през което действат дяволите, демоните, лошите и нечисти сили. Същевременно тези дни са свързани и с редица митологични вярвания. Вярва се, че през този период се появяват различни свръхдемонични същества – караконджоли, вампири, върколаци, таласъми, по-рядко самодиви, които бродят от залез слънце до първи петли.

01der2 01der

Още в първите минути на първия за годината ден, дервишите от Варвара прекрачиха прага на местното заведение „Варварско ханче“, за да честитят Новата година на посетителите!

* Снимки – Люси Йончева