На 1 януари вече ще можем да обявим доходите си за 2015 г. Електронният портал на Националната агенция за приходи ще приема декларации за дължими данъци и осигуровки, заявиха от НАП. Ако ползвате някакво облекчение и хазната има да ви връща пари, колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкова по-рано от НАП ще ви преведат парите.

Облекчения ползват млади семейства с ипотечни кредити за единствено жилище, за доброволни вноски за застраховки „Живот“, за пенсионно или здравно осигуряване, както и за деца или дарения, пише „Стандарт“. Ако през 2015 г. авансово са ви удържали дължимите данъци и ползвате някакво облекчение, през 2016 г. може да се окаже, че хазната има да ви връща пари. Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2015 г. е 3 май 2016 г. тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден – Великден. Но който подаде формулярите до 31 март 2016 г. по интернет, ползва 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

Чрез безплатния персонален идентификационен код (ПИК) през сайта на НАП от 1 януари може да се подават формуляри за дължими осигуровки, годишни данъчни декларации за доходите, както и справки-декларации, описи на наличните активи, дневници за ДДС и VIES декларации.

От 4 до 6 януари в офисите на НАП няма да работи информационната система за обслужване на клиентите. Всички подавани декларации, искания и заявления от клиентите на НАП ще бъдат приемани, но издаването на документите от страна на НАП ще бъде възобновено от 7 януари 2016 г.