От средните векове насам среброто е предпочитания метал за бижута през високосна година. Поверието, че тя заради „нестандартния“ брой дни вещае нещастие, датира от времената, когато болестите не само са поваляли хората на легло, а направо са ги убивали.

Среброто спасявало богатите по време на чумна епидемия. Как ставало това? Сребърни монети преседявали във вода, която сетне обитателите на дома консумирали. Среброто има качеството да унищожава болестотворни бактерии, които по онова време се предавали най-вече чрез заразена вода. Не случайно при създаването на Светена вода, свещениците държат сребърен кръст в нея. Металът има способностт да въздейства върху структурата на болестотворните едноклетъчни организми и блокира тяхното размножаване.

Още от древни времена хората приписват тайнствени качества на среброто. То е широко използвано в комбинация със скъпоценни и полускъпоценни камъни. Съществува вярване, че сиво-белият метал привлича и запазва енергията им, като успешно я предава на човека, който носи сребърни бижута.

Всъщност от хиляди години хората познават полезното действие на среброто върху човешкия организъм. То предпазва от редица болести и е естествен и силен антисептик. Още древните египтяни държали водата си в сребърни съдове, защото в тях тя подобрявала своите качества и не се разваляла. Във Вавилон пък пиели „сребърна вода“ като по този начин се лекували от редица коварни заболявания.

Популярно е и твърдението, че среброто е свързано с Луната и се влияе от нея, като засилва своята енергия по време на пълнолуние. Навсякъде по света красивият метал се асоциира и с Богинята Майка. Той е бляскав и рефлективен, подобно на Луната, която отразява светлината от Слънцето. Ето защо се смята, че като загадъчната планета, той отблъсква негативната енергия от своя притежател. Според старо вярване, ако сребърните бижута на даден човек потъмнеят, значи той има здравословни проблеми.

Малки сребърни бижута могат да се носят за предпазване от зли сили и негативна енергия. Те влияят добре и на психическите състояния на човека. Ако се носи ежедневно, среброто стимулира ума и съзнанието. Ако спите със сребърни бижута, вие провокирате сънища и нощни психически преживявания. В комбинация с лунен камък или друг скъпоценен камък, енергията на среброто се засилва и става по-устойчива и благоприятна.

Освен това именно от среброто тръгва и изразът „бели пари за черни дни“. Сребърните или белите на цвят пари са били далеч по-разпространени от златните монети. Иминно заради това и повечето от тракийските съкровища намерени в Емпорион Пистирос край Септември са сребърни.