Йорданка ИГНАТОВА, астролог

Планетата на комуникациите – Меркурий е ретроградна от 5-ти до 25-ти януари. Меркурий е малка планета и същевременно най-близко до Слънцето.

Меркурий е римският еквивалент на древногръцкият бог Хермес. Покровител на търговците, бегачите на дълги разстояния, крадците и приходите, син на Мая и Юпитер в древноримските вярвания и син на Зевс и майка нимфата Майя. Древните гърци са го почитали като бог на комуникациите, но и на крадците. Хермес / Меркурий / е станал крадец още от мига на раждането си в една пещера в планината Килена в Аркадия.

Като се появил на бял свят, първото нещо, което видял е било една костенурка. От черупката й той си изработил лира, музикален инструмент. После той по пътя си видял и откраднал кравата на Аполон. Със своята хитрост и остроумие успял да излезе от това положение, върнал кравата и подарил лирата си. За това пък бил провъзгласен за водач на душите от този свят и бог на крадците. Меркурий притежава кадуцей, тъй нареченият лечебен жезъл, с което напомня за ролята му в лечителските процеси, медицината. Управлява разума, комуникациите, словото, младите хора в хорарната астрология, братя и сестри, писането, говоренето, секретарството, чиновничеството,транспорта, търговията, техниката, занаятчиите, крадците, изобретателите, ораторите, пътешествениците и т.н.

Управлява зодиакалните знаци Близнаци и Дева. Екзалтира в знака на Водолея. В заточение е в знака на Стрелеца и Рибите. Символизира интелекта и начина на изразяване. Там където се намира в даден рожден хороскоп, той показва къде човек може най – добре да комуникира. В мунданната астрология Меркурий осъществява свързваща роля. Тя е представител
на писателите, преводачи, адвокати, търговци, учители, издатели, журналисти и др. Меркурий представя начините по които се осъществяват комуникациите – словото, писмеността, печата, транспорта: железопътен, въздушен, морски и сухопътен.

Ретроградността на планетата ще се осъществи най-ярко в периода в който тя навлезе в знака на Козирога след 8-ми Януари. Човек ще трябва да насочи усилията си към довършителни дейности, проверка и приключване на документации през изтеклата 2015 година, преразглеждане на договори, изплащане на задължения, преразглеждане на възможностите си за оставане на същите позиции в кариерата си или нейното приключване, ретроспект на извършеното през годината на работното место и възможностите за бъдещо израстване, подготовка на желаещите се да се пенсионират, работещите в чужбина да се завърнат в България, преглед на пощата и отговор на стари писма, усамотение за писмена дейност, благоприятен период за писатели и художници, подновяване на застраховки, профилактични прегледи, възстановяване на стари приятелства, преразглеждане и подновяване на прекъснати взаимоотношения, рекламации и връщане на закупени стоки и уреди с явни или скрити повреди, възстановяване на абонаменти.

Ретроградността на планетата изисква внимание при сключване на договори, подписване на документи, закупуване на уреди, апаратура и МПС, уточняване на медицинска диагноза, пътувания в страната и чужбина, служебни командировки, водене на преговори, изпращане на писма и колети, явяване на изпити, събеседвания и интервюта за работа. Изобщо внимание във всичко свързано с комуникациите.