Над 100 души от селата Магерово, Цветино, Абланица, Алендарова, Аврамово и други събраха подписка в подкрепа на новото разписание по най-високата жп линия на Балканите. Жителите на няколко високопланински села край линията на последната българска теснолинейка събраха за по-малко от седмица подписите, които ще изпратят до централното управление на „БДЖ – Пътнически превози“ с цел да изкажат своята благодарност от новостите в разписанието. То, както вече писахме, влезе в сила на 13.12.2015 година и по план трябва да важи до декември – тази година.

Припомняме, че според новия график по теснолинейката тръгнаха 2 нови вечерни влака, а разписанието на останалите бе променено – с цел да бъдат по-удобни. Резултатът от промените ще проличи след месеци, категорични са железничарите. Но е факт, че само 20 дни след влизане в сила на корекциите се забелязват повече пътници.

Доволни от промените са и жителите на селата над гара Цветино, които често използват железницата, за да пътуват до Велинград, Якоруда и областния център Пазарджик. Затова те написали благодарствено писмо, под което се разписали. 147 са подписите, събрани за по-малко от седмица. Хората благодарят, защото новото разписание им дава повече възможности да стигнат до работа, училище и да се върнат обратно вкъщи. Допълнителните вечерни влакове и изместените по-рано сутрешни също спомагат по-лесното им придвижване до по-далечни дестинации в рамките на 1 ден – удобство, което до скоро нямаха. Всички се надяват разписанието по теснолинейката да остане в този си вид, защото така то вече е удобно на хората, поне на повечето.

С тази цел е и подписката – да даде положителна оценка на добре свършената от БДЖ работа, за което има „вина“ и Кристиан Ваклинов – борецът за спасяване и популяризиране на тази жп линия. Доброволно младежът с месеци обикаляше, за да проучи какви са неудобствата и предложенията на хората по тясната жп линия, и да ги представи пред превозвача под формата на едно доколкото е възможно добро разписание, удовлетворяващо повечето желания.