Смъртта на петдесет и три годишната Параскева от Мокрище е настъпила на 1 януари, съобщиха днес от Прокуратурата. Жената бе бита и изнасилена по време на коледно тържество от двама приятели на мъжа, с когото тя е живеела на съпружески начала.

До момента Районна прокуратура-Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу Тодор И., на 41 г. от гр. Пазарджик, за причиняване на тежка телесна повреда, представляваща общо разстройство на здравето и опасност за живота, и за съвкупление с лице от женски пол, като го е принудил към това със сила и заплашване – престъпления по чл. 128 ал. 1 и по чл. 152 ал. 1 т. 2 от Наказателния кодекс, и срещу Димитър Х., на 39 г. от гр. Пазарджик, за причиняване на тежка телесна повреда, представляваща общо разстройство на здравето и опасност за живота – престъпление по чл. 128 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 25 и 26 декември 2015 г. двамата са причинили, в апартамент в гр.Пазарджик, тежка черепно-мозъчна травма и други наранявания на 53-годишната П.Л., от гр. Пазарджик, и пострадалата изпаднала в кома.  На 30 декември 2015 г. по искане на Районна прокуратура-Пазарджик съдът е наложил на Тодор И. и Димитър Х. постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и при постъпване на евентуална жалба срещу определението, делото ще се разгледа от Окръжен съд-Пазарджик на 5 януари 2016 г.

Наблюдателните материали по делото са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура-Пазарджик с оглед преценка на правната квалификация на деянието, заради настъпилата смърт на П.Л. В момента се провеждат активни процесуално-следствени действия – назначена е експертиза за причинените увреждания, извършена е аутопсия, разпитани са свидетели и др.