168 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев се навършват днес. С поднасяне на цветя на паметника му пред сградата на Областната дирекция на полицията, бе засвидетелствана почитта към делото на бележития революционер. Минута мълчание и сведени глави, това е всичко, което българинът днес може да направи, за да запечата за поредн път в душата си безсмъртните слова на поета: „Жив е той, жив е…“

Заместник кметът на Пазарджик – Петър Петров и общинският съветник Лазар Попов поднесоха цветя пред паметника, в присъствието на много граждани и ученици от ОУ“Христо Ботев“ в областния град. Цветя поднесоха двама от депутатите от Пазарджишки регион – д-р Дончо Баксанов и Димитър Димитров, двамата заместник-областни управители – Гинче Караминова и Стефан Мирев.

Общоградското тържество по повода съвпадна и с ритуала по хвърлянето на кръста за Богоявление, като над хиляда души от града се бяха стекли на Моста на Марица, за да видят събитието.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер в семейство на известния учител Ботьо Петков. Христо Ботев издава вестници, занимава се активно с революционна дейност. На 20 май (1-ви юни по нов стил) 1876 година е убит по време на битка на Врачанския Балкан.