На официална церемония в Мраморното фоайе на Столичната библиотека днес бяха наградени най-четените автори в националната кампания „Читател на годината 2015“ На първо място е Стефан Цанев, с над 1000 читатели, заели негови книги през изминалата година – 25 негови творби. Цанев заяви, че няма по-голяма награда от това, че читателите го търсят и го четат. „Един поет умира, когато спрат да го четат. И да е жив, ако не го четат, той е мъртъв“, добави той. С 5 вземания по-малко на второ място е миналогодишният носител на първа награда Георги Господинов. Владимир Зарев получи наградата за трето място с 980 пъти вземани негови книги. Четвъртото място получи Людмила Филипова, а на пето бе Иво Сиромахов, издал 7 книги през последната година. Наградените автори получиха грамота и почетен знак.
На церемонията бяха връчени и наградите на Столична библиотека в категориите най-активен читател от регионалните библиотеките в страната, виртуален читател, четящо семейство, четящ тийнейджър и специална награда на библиотекарите.

В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, които излъчиха свои победители на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, от Пазарджик там ще замине преподавателят по история Даримир Ганев.

На церемонията бяха връчени и наградите на Столична библиотека за най-четени съвременни български автори, както и награди в категориите: „най-активен читател“, „виртуален читател“, „четящо семейство“, „четящ тийнейджър“ и специална награда на библиотекарите.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Читател на годината“ е инициирана от Столична библиотека, евродепутата Мария Габриел и с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.