Между 250 и 300 лв. получават водачите на таксита, които прекарват мигранти от границата до София. Там те оставят непознатите си пътници, за да бъдат качени в друго такси, което ги откарва до границата със Сърбия. Разстоянието се изминава за около три часа и половина с кола, което означава, че един и същи шофьор може да направи и два курса са ден при добро физическо състояние. Последният засега такъв курс бе пресечен преди ден в Калугерово, където полицията спипа дванадесет души натъпкани в едно и също такси. Водачът пък е столичанин на 31.

Повечето от мигрантите са без документи за самоличност. Те ги изхвърлят още преди да влязат в Турция, тъй като така никой не може да докаже, че не се нуждаят от ново убежище. Единственият начин по който се определя етническата им принадлежност е тест, който те попълват на границата на Европейския съюз, съобщи преди време евродепутат Илияна Йотова. Въпросите са така структурирани, че безпогрешно се определя кой от новопристигналите е от Сирия и Еритрея, а кой е от Афганистан или друга държава.

Със статут на бежанци са само гражданите на Сирия и Еритрея, а всички останаи са мигранти, подчерта Йотова. Напоследък към Европа пристигат предимно мигранти. Едва една трета от тях пристигнали в България имат висше образование, сочи статистиката на потока. Жени в групите почти няма или ако има, те пътуват със съпрузите си. Това отваря въпроса за изнасилванията и в страната ни, защото повечето от мъжете са млади.

По първоначални данни групата арестувана вчера край Калугерово е от района на Северен Ирак и е пътувала в продължение на около три дни. Чуждите граждани са открити без документи за самоличност. Предадени са на служители от група „Миграция“ при ОДМВР-Пазарджик. Предстоят задължителни медицински прегледи и транспортирането им от полицейски екипи до Дом за временно настаняване на чужденци.