Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняеми Джемал Аликов, на 31 г. от гр. Пещера, и Фернандо Кастро, на 39 г., роден в Аржентина, понастоящем испански гражданин, живущ в гр. Барселона, за грабеж, придружен с опит за убийство, извършен в съучастие – престъпление по чл. 199 ал. 2 точка 2 и 3  във връзка с  чл. 198 ал. 1 и във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс. Двамата са в ареста с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. Предстои днес Окръжна прокуратура-Пазарджик да внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

До момента е установено, че на 21 декември 2015 г. в гр. Пазарджик, Аликов и Кастро в съучастие с Васил Атанасов, и с още едно неизвестно лице, като съизвършители, са отнели чужди движими вещи – мобилен телефон, златни накити и 20 000 лева, от владението на двама братя – Спас Спасов  и Тодор, чрез използване на сила. Дейците са били въоръжени и при извършване на грабежа ранили единия от братята в крака, а другия в ръката и крака. След това четиримата се укрили. Васил Атанасов е бил задържан на 30 декември 2015 г. в гр. Пазарджик и на 2 януари 2016 г.  съдът му наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Той е осъждан многократно.  Джемал Аликов и Фернандо Кастро  са задържани на 7 януари 2016 г. в гр. Пловдив.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пазарджик продължават активните процесуално-следствени действия по делото. Извършват се активни издирвателни мероприятия за установяване на четвъртия извършител.

Днес, 11 януари 2016 г., окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, ще участва от 10,30 часа в съвместна пресконференция с МВР в сградата на ОД на МВР-Пазарджик, на която ще бъдат обявени повече подробности по случая.