В следобедните часове днес ще бъде гледана мярката за неотклонение на двамата новоарестувани за грабежа извършен в офиса на Спас Спасов на 21 декември, стана ясно по време на пресконференция, на която присъстваха заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, шефовете на ОД МВР – Пазарджик и Пловдив – Йордан Рогачев и Христо Разсолков, както и Окръжният прокурор на Пазарджик – Васил Малинов.

Тридесет и девет годишните Джемал  Аликов от Пещера и Фернандо Кастро, са били задържани посред бял ден на оживен булевард в Пловдив. С пръстови отпечатъци оставени от тях по време на грабежа, както и след разпознаване от страна на свидетели на случилото се, е доказано несъмненото им участие в неприятния инцидент, който приключи с двама простреляни и откраднати 23 500 лв., както и около килогрм злато.

Вместо левовете разследващите са открили в жилището на аржентинеца с испански паспорт 10 000 евро, а от златото няма и следа. В домовете им са намерени и огнестрелни оръжия, с които те са участвали в грабежа. Интересно е това, че Фернандо Кастро е пристигнал в България на 17 декември, а три дни по-късно се  евписал в добре организираната група за грабежи. Джемал пък има дебело криминално досие, зад гърба му е авторството на няколко грабежа, както и колекция от кражби на вещи и коли.

За Фернандо няма никакви данни да е извършвал престъпления на българска територия. До сега. Чакат се и резултатите от експертизи, които ще дадат допълнителна яснота за случилото се в нощта на 21 декември. Крадците са се движили в нощта на обира с личния автомобил на единия от участниците. Това също е облекчило разкриването на групата, ясен е и маршрутът, по който те са се изнесли от Пазарджик и не са били задържани от патрулките.

Първият задържан по случая е Васил Атанасов, той е с постоянна мярка „задържане под стража“, която предстои утре да обжалва в Апелативен съв.д – Пловдив.

На този етап в неизвестност е четвъртият участник от групата, чиято самоличност не бе разкрита от разследващите.

Хронологията на събитията вижте ТУК – 21 декември и ТУК – 22 декември.

Задържането на Васил Атанасов – ТУК, за неговите съучастници – ТУК