Едва петдесетина души се събраха днес в 11 ч. на паметника на генерал Брок, в Пазарджик, за да отбележат 138 годишнината от Освобождението на Пазарджик от турско робство. Въпреки поръчението на дедите ни – „да ся помни и да се тачи“, датата се вижда странна на повечето пазарджиклии.

Идвам всяка година и ще идвам докато съм жив, разказва мъж от Съюза на запасните офицери. Трябва да идват и младите, а тук те са на пръстите на едната ми ръка.

Празникът не е празник, защото хората не знаят изобщо какво се е случило днес в Пазарджик, разказаха и младите от ГЕРБ, които също бяха дошли на поклонението. На Йордановден мостът над Марица беше пълен с хора, движението беше затворено, а в деня на Освобождението, хората на Пазарджик се чудят защо има други хора със знамена по главната.

Млада смяна обаче все пак се появи едва в края на тържеството, това бяха учениците от втори клас на ОУ“Любен Каравелов“, които изпяха и песен за присъстващите.

Иначе на поклонението присъстваха областният управител Трендафил Величков, заместниците му – Гинче Караминова и Стефан Мирев, кметът на Пазарджик – Тодор Попов, общинските съветници Стоян Парпулов и Димитър Петков, представители на отдел „Образование и култура“ – Деляна Матакиева и Сергей Шербетов, директорът на РИМ – Пазарджик, Борис Хаджийски, председателят на областната организаия на БСП – Йордан Младенов, представител на „Русофили“ – Владимир Георгиев и много граждани. Събитията от преди 138 г. припомни актьорът Тодор Кайков.

20160114_111548