Вече са готови областните здравни карти и в момента националната комисия работи, за да определи потребностите от лечебни заведения по региони, каза зам. здравният министър Бойко Пенков за БНР. На някои места като Пазарджик и Пловдив има малко повече хирургични легла от средноевропейския стандарт, допълни той. 583 лекарства се очаква да бъдат засегнати от новия начин, по който здравната каса трябва да поема частично платените от нея препарати. Според наредба на министерството НЗОК вече ще плаща само медикаменти, при които доплащането за пациента е не повече от 60% от цената на най-ниския препарат в дадена лекарствена група.

40% от тези лекарства касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива, допълни Пенков. „Какво се случва – имаме лекарство в една група, което струва 24 лв., в същата група има и лекарство, което струва 53 лв., има лекарство, което струва 66, 104 и 211 лв. Идеята е хората да не плащат от 24 до 211 лв., ако някой си позволи да му предпише това лекарство. Има една максимална надценка и при цена 24, ако тогава някой ти предпише за 211 лв. лекарство, няма да платиш 187 лв., а ще платиш само 38 лв.“, поясни зам.-министърът.

Влизането в сила на новите правила беше отложено поне до края на февруари. По наредбата все още работи работна група, а основната й цел е да създаде указание от страна на МЗ как да се прилагат текстовете, за да няма някакво двояко тълкуване, обясни Пенков. Засега се очаква т.нар. ценови коридор – кои лекарства отговарят на изискването да не надвишават определена цена, да е известен само на аптеките, но не и на лекарите, т.е. да се дават и неофициални отстъпки, без те да са описани в списъка на НЗОК. Това може да доведе до сериозни обърквания при изписването на медикаменти и връщане на пациенти за нови рецепти.