Има изгледи строителството да започне постепенно да излиза от кризата през 2016 г., каза днес председателят на Камарата на строителите инж. Евтим Янев. Раздвижването е видимо още от сега, тъй като голяма част от хората, които имат намерения да създават нови сгради ще го направят, заради ниските цени на строителни материали и снижения праг на стойността на строителните услуги.

Основен конкурент на легитимните фирми обаче, се явява сивият сектор в строителството. Става дума за „специалисти“, които разлепват обяви по улиците, а в тях ви канят да обновите покрива си, да измажете стълбището или друг вид дейност. Налагало ми се е да отстранявам дефекти и да извършвам повторен ремонт след като подобни „майстори“ са си оставили ръцете на покрива, разказва инж. Янев, който е собственик на „Янев – 55“ ЕООД.

Проблем за строителните фирми в областта е и липсата на квалифицирани кадри. Тези с опит и знания са вече на 55 – 60 години, а младите стават все по-малко. С оглед на това Строителната камара подпомага редица конкурси в Професионалната гимназия по строителство, като се старае да дава възможност на онези, които искат да се реализират на това поприще, да го направят.

Бедата е там, че много от учениците в строителното училище след това заминават, за да продължат обучението си в университет, а тези които не го правят заминават за София или Пловдив, където могат да намерят работа с по-добро заплащане. На практика голяма част от персонала на строителните фирми се състои от хора с ромски произход. За да могат да се справят и да дават необходимото качество, те също трябва да се обучат, казва инж. Янев. Средната надница на строителен работник в областта е 30 лв. на ден, за месеца се събира около седемстотин лева. Заради кризата голяма чат от фирмите са се принудили да освобождават хора, тъй като поръчките също са намалели. И не само това, все повече са търговете с предопределен финал, казва инж. Янев.

Една от дейностите на Камарата е именно тази да следи за корупционни схеми и да дава информация на фирмите не само в Пазарджик, а и в областта. Строителната камара в Пазарджик е създадена през 2009 г. В нея членуват 42 фирми от бившия окръг, като всяка от тях има профилирана дейност в областта на проектирането, строителството и интериора на сградите.

От четири години насам Камарата провежда и конкурс „Сграда на годината“, като за 2015 г. наградата „Златната либела“ е била присъдена на фирма „Хаси – Иженеринг“ и по-конкретно собственикът й Йордан Михайлов.