Метеорологичните условия през уикенда вещаят сняг, дъжд и ниски температури, сочат показанията на синоптиците. Ето защо те съветват да вземете всички мерки за вашата безопасност, ако сте решили да прекарате почивните дни в планината. Още сега в района на Батак, Ракитово, Велинград и над Брацигово има макар и малка снежна покривка. Така че би било добре да отделите необходимото внимание на своя автомобил, ако желаете да пристигнете и да се върнете безпроблемно от нашата част на Родопите.

Всички сме свидетели как повечето хора чакат да натрупа завидно количество сняг, за да посетят гумаджийниците, за да си сменят или купят нови зимни гуми. Не ви съветваме да чакате този момент, ако все още разчитате на летните „обувки“ за колата си.  Зимните гуми не са зимни само заради по-доброто сцепление на сняг, ами и заради по-доброто си сцепление със студения асфалт. Съставките на една гума не позволяват тя да бъде еднакво еластична и мека в температурен диапазон от -30 до + 40 градуса, затова и няма как да са еднакво добри през зимата и лятото, казват и автомайсторите.

Летните гуми са проектирани и изработени от смеси, гарантиращи сцепление и еластичност при топло време и асфалт, когато са меки, и само тогава могат да „залепват“ оптимално за пътната настилка, т.е. летните гуми работят най-добре, когато са затоплени. Когато температурите паднат, гумата се втвърдява и губи „лепкавостта“ и сцеплението си, защото е направена достатъчно твърда, за да не се разкашква при загряване до висока температура (понякога при много топло време и силно слънце, дори при 30-40 градуса на въздуха гумите ви спокойно могат да достигнат 60 и повече градуса температура).

Зимните гуми пък са изработени от смес с точно противоположни характеристики – те в нормалното си състояние са много меки, тъй като не могат да се загреят при наличието на ниска температура на въздуха, слабо слънце и снежна покривка и така остават еластични дори и в най-студеното време, осигурявайки необходимото сцепление със студения асфалт, дори и да е сух. Точно поради тези разлики, както през лятото зимните гуми се размекват прекалено (направо се разкашкват от температури над 15-20 градуса на въздуха) и не осигуряват нужното сцепление, така и през зимата летните са прекалено твърди, за да залепват за студения асфалт. Не на последно място, меката смес на зимните гуми има повече шансове за осигуряване на дори малкото възможно сцепление с евентуално заледена настилка.

Освен разликата в смесите гумите коренно се различават и по своя протекторен рисунък – докато при летните гуми се цели максимално голяма контактна площ с асфалта и каналите са сведени до минимум само с цел да избутват водата при евентуално дъждовно време, зимните са проектирани с т.нар. „ламели“, „захапващи“ снега и кишата, осигуряващи нужния твърд контакт с настилката или веществата върху нея. Поради липсата на ламели и много дълбоки канали с остри ръбове летните гуми не осигуряват почти никакво сцепление при наличие на сняг и лед.

Преди да поемете на път първо проверете изцяло техническото състояние на автомобила си (двигател, акумулатор, охладителна система, спирачки, окачване, отопление и т.н.), за да сте уверени, че няма да останете някъде на пътя в планината при -20 градуса навън без парно, чакайки помощ заради технически проблем. Осигурете си хубави светлини – фарове, фарове за мъгла, стопове, габарити, усилени габарити, мигачи. Така и в най-тъмните условия ще имате достатъчно осветеност, за да виждате и да ви виждат на пътя. Купете си хубави чистачки и качествена течност за почистване на стъклата и фаровете. Отделяйте време да изчистите колата си от снега и леда, ако е престояла продължително време навън по време на снеговалеж, за да не си създавате опасни ситуации от липса на видимост, както и да не хвърляте снега от колата си върху каращите зад вас.