Оранжев код е в сила за 8 области за утре и неделния ден. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново, показва картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Синоптиците прогнозират, че в тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, а на места и до 20. Снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява, предупреждават от НИМХ.  Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълт код е обявен за 13 области. Това са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.

Синоптиците прогнозират, че започналите валежи до утре на обяд ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3 градуса. През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще са положителни, валежите ще са от дъжд. В Югоизточна България количеството им ще е значително, прогнозират още метеоролозите. Привечер вятърът ще се усили и ще има преспи и навявания.

Очакваните максимални температури ще са между 0 и 5 градуса. Валежите ще продължат, а снежната покривка ще се увеличава.

Десетдневната прогноза – вижте ТУК