Шест години зад решетките ще прекара шофьорът на камион Спас Германов, който причини дерайлирането на влаковата композиция София – Пловдив, на прелез преди Септември през 2014 г., това постанови Апелативният съд в Пловдив, като намали разноските, които Германов трябва да плати на държавата от 1628 на 1259 лева.

Припомняме, че инцидентът, който завърши фатално за пазарджиклийката Маргарита Грозданова /62 г./ стана в следобедните часове на 7 май 2014 година. Тогава камионът се блъсна в пътническия влак от София, като не спря на неохраняем жп прелез. В съда Германов разказа, че от мястото, от което е започнал преминаването на жп прелеза, не е имало видимост към светофарната уредба. Той не е чул и звукова сигнализация и заради това се е опитал да премине.

В хода на делото от самопризнанията на Германов се разбра, че водачът не е спирал преди прелеза, но по негови думи се е движел с достатъчно бавна скорост, за да може да реагира. Шофьорът твърди, че се е огледал и на първия, и на втория коловоз, но не е видял задаващ се влак. Следващите му спомени са едва след катастрофата.

Локомотивният машинист Ахмед Ахмедов свидетелства, че камионът е навлязъл в прелеза без да спира, и въпреки че дръпнал спирачка, влакът не е успял да спре навреме. Пред Апелативният съд бе представена нова тройна експертиза, според която скоростта на мотрисата преди спирачката е била 82 километра в час, а при удара 62 километра, като влакът е изминал за това време 182 метра. Експертите не прияха да има нарушение в действията на локомотивната бригада. Съдът реши, че е имало възможност да се избегне нещастния случай, при който имаше и шестима ранени пътници.

Преди да се стигне до делото в Апелативния съд, на 20 май миналата година Окръжният съд в Пазарджик осъди на 6 години затвор шофьора Спас Германов. Срещу шофьора на камиона бе повдигнато обвинение, че нарушавайки правилата за движение е причинил катастрофата и по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице и средна телесна повреда на няколко други.