Петнадесет годишно момиче и четиринадесет годишно момче са били свидетели на въоръжения грабеж и прострелванията на Спас Спасов и брат му Тодор Николов на 21 декември миналата година. Непълнолетните деца са дъщерята на Спасов и Катя Христосков, и неговият внук. Разследващите са взели решение да не оповестяват факта пред медиите в дните след случилото се с оглед на безопасността на девойката и юношата. Още повече, че извършителите по това време все още са били на свобода. Заради преживения стрес младите хора са провеждали събеседвания с психолог, а разпитите с тях също са били в присъствието на педагог и психолог, както го изисква законът. Припомняме, че Спасов бе прострелян в крака, а брат му в крака и ръката.

В петък Апелативният съд в Пловдив трябваше да гледа обжалването на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на двамата нови арестанти по случая – аржентинецът с испанско гражданство Фернандо Кастро и пещерецът Джамал Аликов. Те обаче не са поискали промяна на състоянието си и понастоящем са в ареста. Първи зад решетките влезе соченият като тартор на грабежа 59 годишен Васил Атанасов от Пазарджик.

Междувременно стана ясно, че ключовият свидетел по делото – пловдивчанинът Живко Иванов е председател на „Православна зора“, партията е с националистически уклон и водачът й влезе в публичното пространство преди три години, когато бе организирал нелегално паравоенно движение за освобождение на Косово.

Пловдивчанинът е бил полеви командир там.  В последствие организацията „Православна зора” се заела да свиква доброволчески патрули за охрана на рисковите участъци от българо-турската граница. Политически секретар на движението е Павел Чернев.  16живко1 16живко2„Православна зора” се представя като политическа организация за обединение на православните народи.

16живко

Не е ясно от къде маскираните бандити са набавили оръжието си, нито пък защо са търсили съдействие от Иванов, който според тях можел да им набави фалшиви документи за самоличност или да ги преведе през българо-сръбската граница. Живко бил потърсен от бандата, след като автопатрул е иззел документите за самоличност на четиримата участници в грабежа, на входа на Пещера, половин час след като те задигнали кило злато и 23 500 лв. от офиса на Спасов. Там колата на Васил Атанасов била спряна за проверка, като вместо да изчакат връщането на документите, водачът с мръсна газ избягал от полицаите.

Все още не е откирт четвъртият участник в престъплението, а останалите отричат да имат нещо общо със случилото се. Въпреки това има неоспорими доказателства, които сочат, че те са били в офиса на Спасов във въпросната нощ.

* Снимки – фейсбук профил на партия „Православна зора“.