19ЕВСТАТИЕВ

На извънредна сесия на Общинския съвет в Стрелча бяха взети две решения – първото от тях е внесено от зам.председателката на градския парламент Людмила Иванова е и Декларация, с която се осъжда поведението на екскмета на града – Иван Евстатиев, а втората е за отнемането на почетното гражданство на бившия градоначалник.

Според председателката на ОбС – Мария Станкова подписката, с която той е бил номиниран и съответно удостоен със званието е фалшифицирана и това е било в процес на проверка още преди да гръмне скандалът.

Съветниците единодушно решиха и това: името на Евстатиев да бъде снето от паметните табелки, които са поставени на градски чешми и паметници, независимо, че повечето от тях са създадени именно по инициатива на Иван Евстатиев.

На заседанието присъстваха дузината съветници, а също така и много траждани, които подкрепят решенията.

На практика изпълнението им стартира доста преди днешния ден. Още в понеделник на някои от обектите името на обвинения в изнасилване мъж бе зацапано с черна боя.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СТРЕЛЧА
ДО
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПП БСП
НСОРБ
ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК
ОБЛАСТНОТО РЪКОВОДСТВО НА БАС – ПАЗАРДЖИК
ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО – СТРЕЛЧА
РЪКОВОДСТВО НА КЛУБ „РОДОЛЮБИЕ“
ГРАД ЕСЕНТУКИ, РУСИЯ
ЦЕНТРАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ МЕДИИ
Общински съвет – Стрелча, осъзнавайки своята отговорност пред обществото, заявява, че остро осъжда деянието на Иван Евстатиев – общински съветник, избран от ПП БСП, за извършеното деяние – упражненото сексуално насилие над непълнолетно момиче.
Общински съвет – Стрелча, изразява искреното си съчувствие и морална подкрепа на семейството и близките на пострадалото непълнолетно дете и с възмущение решително осъжда агресивното посегателство над него. Сексуалното насилие представлява най-лошата форма на насилие спрямо децата, не само поради непосредствените страдания, които поражда, но също и поради непоправимите щети върху физическото и психическо здраве, чиито въздействия остават за цял живот.
За проявеното насилие по отношение на едно беззащитно дете, срещу неговото здраве и лично достойнство, няма приемливо наказание.
Необходимо е заедно да изострим чувствителността на обществото и институциите по проблема и да обединим сили и воля за неговото решаване.
Общински съвет – Стрелча, призовава Иван Евстатиев – общински съветник от ПП БСП, незабавно да си подаде оставката.
Община Стрелча няма нужда от такива хора!
Призоваваме компетентните органи да изпълнят вменените им от закона задължения по повод на случилото се и за справедлив процес.