В интервю за Нова телевизия депутатът от БСП Янаки Стоилов заяви, че се познава с Иван Евстатиев от много години, като спомена, че са били по едно и също време студенти. Описа го като „много импулсивен, силен авторитарен човек, който обича да влияе“. „Вероятно това е обяснимо и за поведението му по този случай“, коментира  Стоилов. Той добави, че не бива да се съди за един политик по „креватните“ му изяви.

Депутатът от БСП призна, че на местните избори кандидатурата на Евстатиев за кмет на Стрелча е била наложена от централата на партията, докато местната структура е искала друг кандидат. Според него обаче Евстатиев се представил добре и БСП имала най-много гласове в Стрелча, въпреки че не е станал кмет. При сегашните обстоятелства е най-добре Иван Евстатиев да си подаде оставката като общински съветник, каза още Янаки Стоилов. Той припомни и решението на областната и общинска организация на столеетницата да се дистанцират от Евстатиев. Жалко за това, което причини на семейството си, заяви зам. председателят на Парламента.

Думите на Янаки Стоилов предизвикаха гневната реакция на стрелчани и част от общинските съветници. Те го обвиниха, че покровителства обвинения в изнасилване общински съветник. „Янаки Стоилов е един от най-върлите покровители на Иван Евстатиев. Той не беше искрен в изказванията си за бившия кмет на Стрелча. Той е и причината местните да се притесняват дали ще има справедливо правосъдие„, заяви представителка на местния парламент.

Междувременно от Община Стрелча са извършили проверка на сделките на Евстатиев като кмет, при която са установени липси за 1,2 млн. лева. Проверява се и пиарката му Елина Георгиева, която има концесия за два общински рибарника. Тя стопанисва и хотела, в който живее Иван Евстатиев и където се е случило изнасилването.