20160121_100438

Комплексът за социални услуги за деца и семейства съвместно с консорциум „Алианс за социално развитие“ – Пазарджик стартира днес кампания за превенция против изоставянето на деца. Тридесет и шест жени за изтеклата година са родили и опитали да изоставят децата си, съобщи Тодор Тодоров. След усилена работа с тях от страна на социалните работници от Комплекса – 26 са взели децата си, за да ги отглеждат сами. Проблемът е доста сериозен заради неосъзнатостта на майките, коментира директорката на Комплекса Гергана Спасова. Жените, с които се срещаме споделят, че причина за изоставените деца често е липсата на битови условия за отглеждането им, многолюдна челяд или липса на пари. Много често към тези три причини се добавя и четвърта – липса на емоционална подкрепа от страна на близките.

В момента в комплекса звено „Майка и бебе“ обгрижва млада жена, която е със седемдесет процента умствена изостаналост. Тя е родила дете, което възнамерявала да изостави. След като се срещнали с нея и работии в продължение на няколко седмици, специалистите успели да я убедят, че тя има нужния капацитет да се грижи за рожбата си. Вече е осъществена връзка и с бащата на детето, като той го е припознал и също възнамерява да се грижи за него.

Благодарение на работата на специалистите седем от десет майки вече са убедени, че изоставянето на бебето не е най-доброто, което могат да направят. Много честа практика е младите майки да бягат от Родилния дом като изоставят потомството си. Най-често това се случва в държавните родилни домове. От за миналата година 13 майки са постъпили точно по този начин. Социалните работници от комплекса са успели да се срещнат с всички, а половината от тях са взели децата си, за да се грижат а тях.

Изключителна благодарност дължим на „Социално подпомагане“ и МБАЛ – Пазарджик, каза Тодор Тодоров, тъй като работим съвместно по този проект. Нашата цел е да не се стига до изоставянето на деца и се опитваме да убедим бъдещите родители, че връзката между тях и рожбата им е нещо изключително ценно и необходимо.

Днес и утре в Комплекса за социални услуги ще има безплатни юридически консултации относно това какви са стъпките за припознаване на дете, тъй като голяма част от родилките нямат брак и бебетата им се записват на тяхно име. Когато бащата поеме отговорност за създаването на детето, той също може да бъде институционално задължен да се грижи за него. Плакати за кампанията ще видите в различни точки на града, а на 23, 26 и 27 януари в МБАЛ – Пазарджик ще бъдат поставени безплатни противозачатъчни спирали на осем жени от Пазарджик и четири от Септември. На 28 януари ще бъдат раздавани презервативи и брошури прокламиращи дейността на Комплекса за социални услуги.