С тържествен водосвет за здраве стартира тържеството послучай Деня на родилната помощ в Родилното отделение на МБАЛ „Здраве“ в Пазарджик, за да благодарят на задружния екип бяха дошли много бъдещи майчета, както и такива, които за първи път са видели рожбите си в отделението.

 

Поздрав към екипа отправиха малчуганите от ОДЗ“Снежанка“, които зарадваха гостите с песнички и стихчета поднесени по непринуден начин. Ще ви поздравим, за това, че помагате на новия живот да се появи – казаха в хор децата. В програмата им не бяха подминати и бабите, а думичките на песента „Бабо,бабо, дай си ръцете – целувам ги и двете!“ – просъли гояма част от присъстващите.

20160121_113001

След това гостите се насладиха на три танцови изпълнения от „Импулс“ и станаха свидетели на тържествения ритуал по измиването на ръцете на началник – отделението д-р Анастасия Коруева. По старозаветен обичай й поливаше най-новата майка, която е Силвия и роди преди два дни малката принцеса Ангела.

„Както леко се плъзга сапунът, така леко да раждат жените и колкото са капките вода, толкова да са бъдещите здрави бебета“, ориса по стародавна традиция д-р Коруева.

 

Екипът бе поздравен от зам.областния управител Гинче Караминова, която призна, че отделението и е особeно скъпо, защото е станала баба благодарение на него. Тя пожела на акушерките, лекарите и сестрите да бъдат все така сплотени и да даряват радост, и щастие на всички, които са избрали да родят тук.

 

Великото тайнство на раждането стана повод за поздрав и от страна на директорката на РЗИ – д-р Фани Петрова, която също разказа, че внучето й Борко се родило в МБАЛ „Здраве“, емоционално и в стихове, тя отправи пожелание към екипа и ръководството на болницата, като пожела децата да стават повече през тази година.

Последва поздрав и от директорката на РЗОК – Анна Михайлова, а след това дойде редът и на кмета Тодор Попов, който остави кавалерски всички дами да се изкажат преди него. Той благодари за грижите и всеотдайността на екипа на Родилно отделение, заяви, че те са направили благословения избор да даряват живот, а след това спомена шеговито, че „нашите съгрждани се обичат щом имаме три родилни отделения и тук се раждат толкова много деца.“

 

Д-р Лепарова, която е управител на МБАЛ „Здраве“ също поздрави екипа и изрази задоволството си от постигнатите през изминалата година резултати – „атестат за вашите успехи са увеличеният брой на бебетата, които се раждат тук“, каза тя.

12625830_1544259915885696_1766586704_n

Силвия, майката на Ангела също отправи своите благодарности към екипа помогнал по време на раждането на малката и дъщеричка – д-р Коруева и д-р Стайкова. Тъй като раждането й било със секцио, през първия ден се наложило бебето да бъде обгрижвано изцяло от екипа на медицинските сестри и лекарките. „Пожелавам им да бъдат все така грижовни и всеотдайни, за да правят родителите щастливи.“

Нарича се Агнеса

21агнеса

Едва ли родителите на старшата сестра на Родилното отделение на МБАЛ „Здраве“ акушер Агнеса Мантарова са предполагали, че кръщавайки я така, я орисват цял живот да посреща най-хубавото нещо на този свят – децата. Но е факт, днес любимката на майчетата празнува и имен ден. Няма човек който я познава да не се съгласи, че тя е лъчезарна и приветливата й усмивка ежедневно съпътства всички родилки прекрачили прага на отделението.

Акушер Мантарова е част от един забележителен екип, който диша с младите жени, скрили в душата си страха от предстоящото раждане. Агнеса и колежките й помагат на бъдещите родилки да преодолеят трепетите, да забравят за болката и да се радват пълноценно на своите рожби, ето защо в днешния ден, Агнеса е сред хората, които са посветили себе си на този „чудодеен извор на щастие – децата“.