23бошуля14

Построяване на нова детска градина в Бошуля. Това ще бъде амбициозната цел за общинското ръководство на Септември в най-близко време. Новината съобщи лично общинският кмет Марин Рачев по време на срещата си по основаване на обществения съвет в село Бошуля. Първата сбирка на съвета беше белязана от масово участие на бошулци, които поставиха своите искания пред общинския кмет, но и не спестиха нищо на местния Любен Христосков, който беше подложен на канонада от неудобни за него въпроси, свързани с проблеми в селото.

В самото начало Марин Рачев и тук направи кратък отчет на свършеното през първите 60 дни на новия мандат и в същото време очерта основните приоритети за следващите няколко месеца.

23бошуля9

Относно Бошуля, Марин Рачев буквално „взриви” аудиторията с намерението в селото да се вдигне нова детска градина. Само тук детската градина е в чужда сграда, която на всичкото отгоре е порутена. Малко, след като встъпих в длъжност научих, че наемът на градината не е плащан от 10 години ! Вече е платен, но питам какво щеше да стане с вашите деца, ако през това време не е имало разбиране от страна на принципала на сградата – Напоителни системи(Пазарджик)”, заяви с риторичен тон Марин Рачев. Той допълни, че в момента се търси подходящо място за изграждане на нова детска градина в Бошуля и заяви, че ще очаква препоръки на местните жители къде да се случи това. Единият от вариантите е в парка на селото, но има и други възможни места за строеж.

23бошуля5

Пак по темата за детската градина общинският кмет научи, че заведението е изчерпало запасите си от дърва и въглища, а в понеделник би трябвало да отвори врати след едномесечна зимна ваканция. Още утре ще имате необходимите дърва и въглища, успокои учителките от градинката и родителите на децата Марин Рачев. Другата важна тема, която предизвика широка дискусия беше свързана с чистотата – нещо, което оказа се в Бошуля е особено голям проблем заради безпринципното отношение на местния кмет Любен Христосков. Минаха изборите и г-н Христосков започна да мести кошовете за боклук по негово усмотрение – според това кой как е гласувал. Има цели улици, по които не беше оставен и един бобър само, защото кмета знаеше, че хората там не са от неговите, заявиха гневни жители на Бошуля.

Христосков се опита веселяшки трикове да отклони темата, но бошулци продължаваха да настояват за връщане на старото положение. Имайте още 2-3 месеца търпение, успокои от своя страна жителите на Бошуля общинския кмет Марин Рачев. С влизането на новата сметопочистващата фирма този проблем ще остане само лош спомен за вас, защото броят на кошовете ще бъде удвоен, а вдигането на боклуците ще става редовно, заяви Рачев.

23бошуля8 23бошуля10

На срещата стана ясно, че през пролетта ще бъде почистено дерето, а импровизираните сметища ще бъдат ликвидирани със средства, подсигурени от кмета. По отношение на програмите и проектите село Бошуля няма да бъде подминато, каза още Марин Рачев. Читалището вече е отдадено за ползване на местното настоятелство, така, че ще може да участва в проект за реновиране. Излишно е да казвам, че ще бъдете включени и в проекти за детски площадки и места за отдих, както и за рехабилитация на улици и тротоари.

23бошуля7

За съжаление в момента няма мярка за кандидатстване за канализация и водопроводи. В тази посока, ще действаме, доколкото ни позволяват собствените средства, заяви още Марин Рачев. Той останал учуден, че ръководството на местния ФК Спартак(Бошуля) не е пожелал да получи за безвъзмездно ползване базата на селото.

По този начин се лишихте от възможността да вземете средства по европрограмите за солидно модернизиране на стадиона си, не скри съжалението си общинския кмет. Пред местния кмет Христосков бошулци поставиха въпросите защо не са събирани с години концесионните такси от местното ТМС, защо преди 10 години е обещал да направи нов мост по пътя за Пазарджик, а до момента няма нищо; как се финансира местния клуб на пенсионера и защо покровителстваната от него председателка Лалка Попчева дели хората от третата възраст на наши и ваши.

23бошуля6