Два милиона лева ще бдат инвестирани в обновяването на високопланиската спортна база „Белмкен“, съобщиха от „Национална спортна база“ ЕАД. Те ще вложат един милион за изграждането на лекоатлетическа писта, а още толкова ще дари бизнесменът Кирил Домусчиев за реконструкция на терена и осветлението на стадиона във високопланинската база.  Новите обекти ще подготвят състезатели за олимпиадата в Рио де Жанейро през август – както български, така и от чужбина. Освен това се очакват и запитвания от футболни клубове за лагери и през лятната, и през зимната пауза на сезона.

Базата в Белмекен бе изцяло модернизирана в периода 2003-2005 г. Последните подобрения датират от 2010 г. – срещу малко повече от 500 000 лв. бяха обновени залите за фитнес и борба, както и басейнът. Ремонтирани бяха кухнята, медицинският център и хотелската част. Отделно бяха закупени гребни тренажори, боксови рингове, ски оборудване. През 2011 г. комплексът за първи път излезе на печалба, а капацитетът му от 275 души е запълнен почти изцяло със състезатели от Русия, Украйна, Германия, Норвегия, Япония, Австралия, Австрия, Холандия. Те плащат около 50 евро на ден за пълен пансион и ползване на съоръженията, докато цената за българските атлети е около 25 лв.

Месечната издръжка на уникалния комплекс надхвърля 100 000 лв. През последните години някои от големите ни звезди също предпочетоха да се подготвят между Рила и Родопите. Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов например избра именно този подход преди европейското първенство миналата есен. Кубрат Пулев също тренира на Белмекен преди сблъсъка си с Владимир Кличко за световната титла в тежка категория през 2014 г.

Строежът на комплекса стартира точно преди половин век. През 1966 г. у нас пристига екип от бившата ГДР. Експертите обикалят цяла България и накрая се спират именно на Белмекен. Мястото е избрано след щателни проучвания – смята се, че надморската височина от 2050 метра е идеална за подготовка на спортисти. Организмът се насища с червени кръвни телца, което води до по-активна кислородна обмяна в нормална обстановка. С други думи – издръжливостта и силата се повишават чувствително. Подобни бази има само в Сиера Невада (Испания) и в Колорадо Спрингс (САЩ).

Строителството продължава само 18 месеца, а базата е официално открита на 4 май 1968 г. Първоначално тя функционира почти като секретен обект – в продължение на 20 години са допускани само състезатели от България и ГДР, а условията са подробно описани в договор между двете държави. Наричали са мястото Лаборатория за шампиони – на практика всички наши златни медалисти от олимпийски игри са проливали пот на Белмекен, а днес портретите им са окачени в специален коридор. На разположение са съоръжения за почти всички дисциплини – летни и зимни. Има зали за баскетбол, волейбол, хандбал, борба, вдигане на тежести, гребна база и трасета за ски бягане и биатлон.