25равногор3

Моцарела – това е един от най-новите продукти на мандрата в Равногор, похвалиха се почитатели на снежнобялото свежо сирене, което така добре се комбинира с домати и босилек. Идеята да се прави моцарела възникнала, след като самите клиенти на предприятието направили многократни запитавания. Технологията на производство позволява типичният за Италия млечен продукт да се прави и у нас, разказват от мандрата, която е разположена в екологично чист район, на 1340 метра надморска височина.

 

В родината си Итаия, моцарелата се появила най-напред край Неапол.

Тя била произвеждана от биволско мляко и буквално се разпродавала още в първия ден на производството си, защото тогава е най-вкусна.

25моцарела1

Моцарелата се меси като тесто и от нея се оформят топчета или питки. Сега дори и в Италия мадовото и производство е от краве мляко. Такава е и равногорската моцарела, тя е оформена и като плитка. Задължително се продава в саламура, тъй като е нетрайна и при суха среда веднага започва да развива бактерии, които променят вкусовите й качества.

Мандрата в Равногор е построена през 1927 г. Приемник на старата мандра е млекопреработвателното предприятие на фирма “Равногор“ ООД, в което се произвеждат млечни продукти кашкавал, сирене, масло, извара, пушени и топени сирена от свежо планинско мляко. От април 2009г. предприятието е одобрено като отговарящо на изискванията за производство на храни в Европейския съюз.