По повод на вашия материал от 19 януари – „Реновиран влак „Юндола“ пое към Добринище.

Всичко това е много добре, но дали ще се опази! Ще споделя част от последното ми пътуване на 24.01.16 с влакове 16103/106 Юндола. В мразовитото утро при около -15 градуса се качих на любимото влакче и потеглих към Велинград. Радост за окото ми беше чистотата и свежия вид на вагончетата. На Велинград-юг се качиха около 20 пътника, половината от които от ромски произход и се настаниха при мен в последния вагон. Все едно се качиха стадо животни – невъзпитани, мръсни, миризливи и започнаха да тропат, блъскат, катерят по седалки и решетките за багажа.

Кондукторката им направи забележка едва когато аз се осмелих да им направя и след като ги таксува (а аз дори не бях проверен) излезе от купето и какво да ви кажа – от лиготия и невъзпитание блъскаха отваряха-затваряха прозорците, скачаха и резултата е един строшен подлакътник. Слезнах на Света Петка и се разходих до Черна Места, минавайки през всички съоръжения по линията. На Черна Места се качвам, влакът потегля бавно (има ограничение до прелеза), а аз снимам от вратата.

Началник влака ми маха заканително от 1 вагон (аз съм в последния). Прибирам се в купето и какво да видя – същите роми, с които пътувах на отиване. Идва началник влака боен-боен, аз изваждам пари да си платя, а той – цитирам: „Ако още един път те видя да снимаш ще те сваля от влака, хич не ме интересува до къде ти е билета, не ме интересуват никакви снимки“ и си тръгна.

Аз естествено не можех да проумея това грубо държание, та аз се бях качил току що, направил само една снимка и без билет, а той дори не се поинтересува дали имам. Като трън в очите му бях, а поведението на въпросните роми не му правеше впечатление. В купето цареше пълна мизерия и анархия- обелки, боклуци и какво ли не по земята, дори пред него се катереха по седалките и на него всичко това не му направи впечатление. Слязоха на Велинград-юг и на Костандово попитах нач. влака защо се държа с мен толкова гадно, а на онези не им направи никаква забележка, а той каза, че според него не бил се държал гадно.

Та аз не пътувам просто от т. А до т. В, аз пътувам за развлечение и забавление и може да е само с 0.1%, но мисля, че съм допринесъл за популяризирането на линията и едно такова поведение на персонала може само да те отблъсне (добре, че това е единствения ми случай), а и според мен е редно да следят за опазването на имуществото и да се опитват да осигуряват комфорта на пътниците. Добре, че не е бил нач. влак на 16104 с който се разминах, защото в него е имаше руски туристи и журналисти, а те така се кефеха и снимаха.

Цветан, Пазарджик