След като през последните години цените на електроенергия от когенерации на газ постоянно падат и това вече не е чак толкова изгоден бизнес, фармацевтичната компания „Биовет“, собственост на братята Домусчиеви, е решила да изгради нова централа в завода си в Пещера, в която да изгаря остатъците от собственото си производство, съобщи „Капитал“.

В края на миналата година „Биовет“ е получила решение по ОВОС за новата инсталация за производството на енергия от отпадъци и биомаса в завода за лекарства за ветеринарна медицина в Пещера. Тя ще бъде разположена на площадката на когенерацията, която е на газ и не работи, тъй като е нерентабилна. От решението става ясно, че отпадъците, които ще се изгарят, ще бъдат основно от производството на „Биовет“. В инсталацията ще се оползотворяват по 2-3 тона опасни отпадъци на час и 5-6 тона дървесен чипс. Топлинната мощност на инсталацията е 15 мегавата, а произведената енергия ще бъде използвана за нуждите на предприятието. Изграждането на съоръжението все още не е започнало, обясниха от компанията.

Компанията, която е собственост на „Хювефарма“, произвежда хуманни и ветеринарни субстанции и ензими на площадките в Разград, Пещера и Ботевград, както и в подразделенията в Сейнт Луис и Линкълн в САЩ. Последната голяма инвестиция на „Хювефарма“ е турската фабрика за ветеринарни продукти ANC Nutritoin.