В 12 часа, тази събота на градския площад с паметника на Васил Левски в Карлово ще се състои национален протест против подмяната на историята ни, съобщиха от тамошния организационен комитет. Общинското ръководство начело с кмета Емил Кабаиванов застава твърдо зад исканията на хората, а в протестната декларация се казва: „Под прикритието на благородни намерения за постигане на обществен интегритет, методично се изопачават историески факти и се посяга на българското литературно наследство. Крайно време е да се сложи край на експериментите в образователната система. Младото поколение трябва да бъде възпитавано в дух на родолюбие и традиционни български ценности. Оценявайки последните изявления на Министъра на образованието като принос към тази порочна тенденция, ние се обявяваме за пресичане на опитите му да въвлече Министерството в този порочен процес и призоваваме президента, НС и МС да предприемат адекватни мерки за спиране на процеса. Ние, наследниците на българските възрожденци, откриваме подписка и призоваваме гражданите да изразят своето отношение срещу опорочаването на националната памет“. Очаква се, че към протеста ще се присъединят хора от Батак, Брацигово, Панагюрище и Стрелча, тъй като техните рони места също са дълбоко потресени от опитите да бъде изкривено историческото минало.

Vox populi, vox dei

 

28mitkoДимитър Дънеков, писател

А бе, като се замислям, чудя се след като не е имало турско робство, защо са нарекли Руско-турската война освободителна. Ако робството не е било робство, а съжителство, значи и войната не е била война, а нещо като съдебна процедура за развод. А?

28sacho

Александър Урумов, писател

Като брациговец по рождение и по кръв, искам да изразя своето съгласие със „съжителството“.
Наистина е било съжителство, даже понякога горещо – така например Васил Петлешков е бил жив горен от съквартирантите между два огъня.

Това за сведение на сивите вълци, които са взели под аренда образованието на страната и които ровят в стари рани с мръсните си ръце.

 

28mitkokom

Димитър Комсийски, журналист

Иван Вазов (“Под игото“) и Кодексът на труда са определили, че има робство, а не съвместно съжителство. В КТ, в член 154, който изброява българските национални празници, се казва „3 март денят на освобождението от османско иго“…