Епидемия от въшки се очертава в Пазарджик, но проблемът минава под сурдинка и с паразитите всеки родител се бори индивидуално, съобщи наша читателка. Тя е майка на две деца, които са близначки и е парадоксално това, че в главата на едната постоянно се появяват гниди и въшки, а другата никога до сега не е имала. 

Разговарях с класната им ръководителка и тя призна, че в класа има въшки. Никой обаче не може да задължи родителите да спират децата от училище при наличието на този проблем. Има мехлеми, лосиони и всякакви препарати, които за ден могат да убият нашествениците, но ако дете от съседен клас има паразити, те отново се появяват.

До 2009 г. е имало наредба, която е регламентирала проверките по школата, но след отпадането й нито учителките, нито медицински лица минават, за да проверяват главите на децата. Първоначално за развъждането на въшките в училищата обвинявали децата от кв. „Изток“, но в частния случай, в това училище деца от този квартал – няма.

Какво представляват главовите въшки?

Главовите въшки са упорити и нахални насекоми със сивкаво-кафяв цвят и размер, колкото главата на карфица. Хранят се, като смучат кръв от скалпа на своите жертви, което пък причинява неприятен сърбеж. Между 6 и 8 дни след „нанасянето“ си върху детската главичка главовите въшки снасят яйцата си (наричани гниди) в основата на косъма.

Обикновено гнездата им са разположени зад ушите, ниско към тила, близо до челото. Въшките се предават лесно от човек на човек – чрез ползване на общ гребен, шапка или при допир на главите. Колкото по-бързо се предприемат някакви мерки срещу тях, толкова по-лесно проблемът ще бъде решен. Родителите също могат да прихванат паразити, докато чистят детето си.

Знаете ли, че…

Една женска въшка снася приблизително 200 яйца, които минават през 3 стадия на развитие и след около 2 седмици достигат полова зрялост.