При съвместна операция на МВР, ДАНС и Агенция „Митници“, ръководена от прокуратурата в Пловдив е разкрита нелегална бензиностанция, маскирана в шахта, съобщиха вчера от МВР.

Подробности около реализираното разследване  оповестиха на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, представители на местната прокуратура и полиция. Реализацията е най-добър атестат за ползата от изградения Център за борба с контрабандата в ГДБОП. Въпреки, че производството се води от Агенция Митници, всички оперативни дейности са извършени от МВР и ДАНС, заяви главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов. Той благодари за високото ниво на оперативна работа на служителите на ДАНС и МВР.

Операцията е стартирала вчера на териториите на Пловдивска и Пазарджишка област, където са проверени повече от 40 адреса. В рамките на 24 часа са задържани четирима участници в престъпната схема. В хода на оперативните действия, в сградата на бивш завод  в Пловдив е открита цистерна, която  по първоначални данни нелегално е зареждала поне три бензиностанции с гориво. Установено е, че цистерната била постоянно захранвана с гориво  от склад,  намиращ се в близост до помещението. Цистерната била замаскирана като шахта, а вътре е имало противопожарен кран, изпълнявал ролята на „пистолет“, с който се е източвало горивото. Горивото било оцветено и се е използвало предимно за селскостопански цели, отопление и малки производства. То е купувано на ниски цени, стоварвано е в цистерни за захранването на парното в оранжериите до Говедаре, а час по-късно е изтегляно и транспортирано в Пловдив.

По думите на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, схемата е действала под протекцията и под ръководството на хора с добро име в обществото и с добра репутация. Разследващите са установили, че до момента тази незаконна „бензиностанция” е продала около 6000 тона гориво и е ощетила с неплатен акциз за 4 млн. лв. държавната хазна.  От 2013 до началото на 2015 година тази схема е действала безотказно, участниците в нея са работили в пълен комфорт докато започнали проверки на данъчните складове от Агенция „Митници“, уточни Ваньо Танов.