На балотаж за председателския пост на Адвокатската колегия идната събота ще се явят Георги Добрев и Тако Ангелов, след като колегите им ги предпочетох днес пред останалите Иван Савов, Кирил Александров и Евгения Бързанова. Първоначално в листата на кандидатите влизаха и Хари Хараламбиев, както и Венцислав Левичаров. И двамата обаче си направиха самоотвот и имената им не фигурираха в изборната бюлетина, съобщиха участвали в избора. Георги Добрев води пред Тако Ангелов с 37 гласа. Добрев е получил подкрепата на 86 човека, а Тако Ангелов на 49.

За председател на Дисциплинарния съд също след седмица ще се състезават Людмил Сурлеков с 27 гласа подкрепа срещу Александър Чолаков със седемдесет и девет гласа. Няма избран Адвокатски съвет, както и Дисциплинарен съд. Причината е, че никой не е събрал изискуемите 50 +1% от гласовете.

Гилдията обаче може да бъде изправена пред сериозен казус. Според Закона за адвокатурата:“ член или председател на Адвокатския съвет, на Контролния съвет или на Дисциплинарния съд не може да бъде избран за повече от два последователни мандата в един орган“. Единият от двамата кандидати Георги Добрев е бил в два последователни мандата член на Адвокатския съвет и е под въпрос дали може да бъде избиран за длъжността, за която се е кандидатирал. При евентуална негова победа на балотаж има основания, който и да е член от колегията да подаде жалба, която се разглежда във Висшия адвокатски съвет, ВАС, а при последващо обжалване и във ВКС.

В такъв случай никой не се ангажира с прогноза кога пазарджишката колегия ще има редовно избран председател. Всички се надяват това да бъде другата неделя.