Пазарджиклии харесват Меглена Кунева за шеф на образователното министерство, сочи репортерската ни анкета. Някои от анкутираните са на мнение, че тя ще се справи доста по-добре от досегашния министър, още повече, че е и вицепремиер и ако сгафи, правителството със сигурност ще падне.

Според други Кунева няма да допусне да се извършват необмислени реформи, а след като е била и еврокомисар би трябвало да е наясно и с това, че България има своето място сред европейските народи и не се нуждае от изопачаване на историята си, за да се впише в тях с присъщата си толерантност.

Има и такива, които смятат, че новата позиция ще бъде пагубна за Кунева, защото тя ще трябва да се доверява на Ваня Кастрева, която е идеологът за промените в образованието. „Гражданката“ не е особено долюбвана и от средите на ГЕРБ в Пазарджик, а още по-учудващо е, че не я подкрепят и нейни съпартийци.
Меглена Кунева е юрист, казва друг от анкетираните, по принцип тя няма наблюдения върху процесите, които текат и са осъществени до момента в сферата на образованието, но Даниел Вълчев също беше юрист, а се справяше перфектно.

Даниел Вълчев също има лоби в Пазарджик, а името му е сред тези, които се спрягат за поста на министър на образованието. Пазарджиклии го познават добре, заради многобройните му визити в града и най-вече защото беше водач на листата на НДСВ през 2005 г.

Определено нямаме лоби в областта на образованието, но за сметка на това Пазарджик е сред малкото градове в България, които могат да се похвалят с яки връзки в областта на правосъдието. Новата правосъдна министърка Екатерина Захариева е родена тук, тя е възпитаничка на местната ЕГ“Б.Брехт“. Преди нея до върховете стигна друга завършило същото школо – вицепрезидент Маргарита Попова, която също е юрист.

Пазарджишки зет е главният прокурор Сотир Цацаров. Тукашните съдебни зали познава в подробности и ексзам. градският прокурор на София – Роман Василев, който направи първите си стъпки в Пазарджик, но преди три години напусна системата и сега е адвокат.

Член на Висшия съдебен съвет е и експазарджишката съдийка Милка Итова, която се върна в Пазарджик, за да присъства в петък на откриването на новия информационен център в съдебната палата на областния град.

Член на Висшия адвокатски съвет от Пазарджик пък е адвокат Хари Хараламбиев.