50-то издание на фестивалът „Сурва“ в Перник, който може да се похвали с рекорден брой участници, е в разгара си. Днес и утре над 110 сурвакарски и кукерски групи ще се състезават за голямата награда на фестивала „Златната маска“, като общият брой на участниците в тях е 6 400 души. Сред участниците има и 18 групи от чужбина– Албания, Беларус, Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия.

 

В петък вечерта фестивалът бе открит от генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Събитието бе уважено и от много посланици, зам.-министри, политици, народни представители, евродепутати, синдикалисти, областни управители, кметове на общини, общински съветници и кметски наместници. Гости на града са и членове на Международния борд на ФЕКГ, официални делегации от побратимените с Перник градове Балашиха – Русия, Люблин-Полша, Кавадарци – Македония и представители на карнавални градове в Европа.

Карнавалът е съпътстван и от вкусна кулинарна изложба с ястия, характерни за пернишкия край, дело на пенсионерските клубове от общината. Вкусни блюда, погачи, баници, тутманици, зелници, сладки, кексове и сочни баклави изпълниха масите пред сградата на Общинския младежки дом. На фестивала нашата област е представена от попинските джумали.