Почти във всеки голям български град има квартал, който се нарича „Вароша“. Пазарджик не прави изключение, думата означава град и има унгарски произход. „Вароша“ е първата българска махала в Пазарджик и не случайно там се намира най-големият православен храм в днешния град – „Успение на Света Богородица“.

Историческите справки сочат, че „Вароша“ се появява след строителството на Куршум хан /XVII в./, когато тук се заселват и първите християни. В този квартал по време на Възраждането живеят и местните богаташи. За разлика от днешните, тогавашните чорбаджии са мислели и милеели за народа си. Давали са си ясна сметка, че никой не може да просъществува дълго сам и наравно с бедните са участвали в организацията на Априлското въстание.

В непосредствена близост до храма се намира домът на Станислав Доспевски, в противоположна посока има цял ансамбъл от къщи, които са запазили облика си от онова време, те пък са съвсем близо до втория храм в квартала – „Преображение Господне“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик е разположена в най-голямата къща от епохата на Възраждането в Пазарджик, построена през 1850 г. от брациговски майстори в бароков стил. Къщата е била собственост на богатия пазарджишки търговец Николаки Христович. Сградата е обявена за национален архитектурно-художествен паметник на културата в брой 25 на Държавен вестник от 1998 г. В къщата има 18 симетрично разположени помещения. Особено интересни са таблените врати и живописната украса. Етнографската експозиция е открита през 1974 г. и пресъздава богатата духовна и материална култура на пазарджишкото население до средата на ХХ век.

В турско време всички махали на Пазарджик образували четири квартала, които съществуват и до днес – Варошки, Костадиновски /Чиксалън/, Успенски и Петковски /Ени махала – сега кв. „Изток“/.

Какви са очертанията на квартала вижте – ТУК

Какво означава Чиксалън? – ТУК