01семчиново1

С първа награда за детски маски се завърна от българската Венеция –  Алекс Хрисов Терзийски от Семчиново. Малкият кукер обра овациите на публиката на приключилия вчера карнавал на маските в Перник. Неговите „съотборници“ са трети във вота на публиката, а групата от Варвара, зае двадесето място.

Юбилейното издание на фестивала събра над двеста хиляди почитатели на маските от цялата страна. Рекорден бе и броят на участниците – 6 400 души.

От чуждестранните участници най-много почитатели си спечелиха петима симпатяги от Мали, за които така и не се разбра дали са маскирани или просто така се обличат, коментират свидетели на събитията.

Нашенци били впечатлени и от двойката мама Бойка и татко Пиевски, които пред минувачите открили най-новата „Лафка“ в Перник. Тя е изработена изцяло от картон и се пренася с каруца. Както си му е редът в нея се предлагат и билети за търкане, похвалиха се участниците.

Те са сигурни, че ще участват и през следващата година, като се заричат, че ще се постараят маските им да бъдат още по-добри отколкото са в момента. Най-много им допада духът на фестивала, в който освен класическите кукерски одежди, могат да се видят и маскирани хора, които се забавляват със злободневните за деня теми. По стар обичай, както „мечката“ се търкаляше да покаже как се валят каките по плажа на Златните, сега преоблечен като образователния министър момък се търкалял по паважа, след като му звъннал премиерът.