Всички желаещи да се включат в създаването на Клуб по планинско спасяване за Пазарджик и областта могат да го направят като присъстват на учредителната сбирка на 11 февруари. Основен организатор на събитието е Иво Колчаков. Ето какво споделя той за идеята си:
Преди няколко години започнах да се интересувам как стои въпросът със закъсалите- планинари, туристи, случайно попаднали или живеещи в планината хора и по специално в рамките на област Пазарджик. Поради една или друга причина досега няма изградена структура на ПСС (планинска спасителна служба) в нашата област. Това ме накара да се запитам ЗАЩО! Отговор не можах да намеря. За да не останете с впечатление, че нужда от такава организация няма, искам да ви кажа, че само за 2015г. аз знам за три случая, където е трябвало да се намесят планински спасители в област Пазарджик.

Навярно това не са всички случаи, но аз съм чул само за толкова, (през мен не минава цялата информация за закъсалите в планините, така че инцидентите навярно са повече). През предишните години също имаше инциденти, където имаше нужда от планински спасители, най вече за загубили се туристи, но не само. Според мен нужда от планински спасители в нашата област, определено има.

Преди около година започнах да сондирам мненията на приятели туристи, пещерняци, алпинисти, планински водачи, ориентировачи, маратонци и други- биха ли се включили, като доброволци в организация, имаща за цел извършването на една такава хуманна дейност, като планинското спасяване, по-специално в област Пазарджик. За моя радост много от тях бяха ентусиазирани от идеята. Започнах да се интересувам, можем ли да направим отряд от планински спасители към ПСС.

Оказа се, че принципно може, но потенциалните спасители трябва да отговарят на определени условия, едно от които е да владеят ски техниката на много високо ниво, за съжаление повечето от хората които познавам са отлични планинари, включително и зимни,някои изкачвали големи върхове , но не карат ски. Изглежда, че трябваше да изоставя идеята ПСС.
Мина известно време и ми хрумна, че за да бъдеш планински спасител не е нужно да участваш в някаква голяма организация, още повече, че аз и някои приятели, вече на няколко пъти се бяхме включвали в издирвателни акции като доброволци, така че отново споделих идеята си с хората, които бяха заинтересовани и те ми казаха -”Нали вече сме говорили, давай да направим едно събиране и да видим какво ще измислим.”

Събитието, което създавам има за цел да събере на едно място хора, които биха искали да участват, като доброволци, в издирването, първа медицинска или до лекарска помощ, транспортирането и подпомагането на хора изпаднали в затруднение, в планините или при екстремни климатични условия. Принципно всеки човек може да участва, като доброволец самостоятелно, но аз вярвам, че силата на групата е много по-голяма, освен това една такава група ще бъде много по-разпознаваема и полезна за обществото.

Целта на събирането пък е да се види колко и какви хора имат интерес към такъв тип доброволчество, да се обсъди формата на тази група от доброволци- тоест формална или неформална организация, целите на групата, работа с други организации, като БЧК, ПБЗН, общини и други спасителни, и не само организации, и групи от хора.

Бих се радвал ако има доброволци и от хората, които карат джипове, мотори, АТВ -та и моторни шейни в планините, те също могат да бъдат много полезни. В чисто личен план, хората, които биха се присъединили ще имат възможност за развитие в нови направления, нови запознанства и приятелства. Искам да поканя всички заинтересовани на една, да кажем нещо като учредителна среща, за обсъждане на гореспоменатото.

Събитието ще се състои на 11.02.2016г. от 19:00 часа в гр. Пазарджик, точното място ще оповестя до 06.02.2016г, като се види приблизително колко хора ще дойдат. Само за информация област Пазарджик се състои от общините Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември, Стрелча и Сърница. Във всички тези общини има планински райони, като някои от тях са изцяло в планината.