„Министър задължително трябва да бъде действащ преподавател, който е запознат с всички проблеми в различните образователни степени. Личното ми мнение е, Мъжът на годината – Теодосий Теодосиев би могъл да се справи много по-добре от всеки друг политически кандидат, предложен ни от „немай къде“! – е мнението на един от нашите читатели.

Според Петя Георгиева: „За мен Министър на образованието трябва да е човек,който работи в тази сфера. Може и учител да е, защо не…Та нали те – учителите най-добре са запознати с проблемите на образователната ни система.“

„Как не се замислиха поне веднъж за мизерните заплати на българският педагог, а само се сменяват от стол на стол, за своя собствена облага. Аман вече!!!“ – пък е мнението на Йордан Манев.

При всички положения обаче Министър на образованието трябва да стане човек, който е бил учител, който познава тегобите в нашите школа и на който му стиска да не прави глупави промени.

ВИЗИТКА

01теодосий

Теодосий Събев Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ,Никола Обрешков“, гр. Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

* Снимка – „Новинар“

 

АБСУРДИ В УЧЕБНИЦИТЕ

„Морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол. Във водата се разтварят редица твърди вещества, течности и газове“, това пише в учебника „Човекът и природата“ за 3-ти клас, разказва Нова телевизия.

И още: „Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители“.

„Мандатът на българския президент е 4 години“, пише в учебник „Човекът и обществото“ за 4-ти клас.

„Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него“, според написаното в учебник по литература 7-ми клас.

Това са само част от бисерите, които излизат в българските учебници. Същевременно министърът в оставка Тодор Танев съобщи, че всяка година се дават 20 милиона лева за написването на учебници.