Двудневен преход до х. Чернатица в Родопите проведоха планинарите от ТД „Незабравка“ от гр. Септември. Над двадесет природолюбители от Септември откликнаха на поканата на домакините от ТД „Руен“ гр. Пловдив и се включиха в организираният зимен празник посветен на 2 февруари – „Петльовден“. Този ден се отбелязва на много места в България и води началото си от тежките времена на турското робство, когато еничарски войски са минавали по селата за да взимат насила момчета на 10 години за да служат в турската армия. Входната врата на всяка къща от която е било взето момче се напръсква с кръв. Много майки с риск на живота си са заколвали петли и с тяхната кръв са слагали кръстове и по този начин са спасявали своите мъжки рожби.

Изходен пункт за маршрута бе района на х. Здравец от където по добре маркирана пътека за около час се стига до х. Чернатица, разположена в едноименният рид на 1355 м.н.в. Има два маршрута, по черен коларски път , който е по-заобиколен и пряка пътека маркирана със син цвят. Хижата е изходен пункт за маршрути до лет. Бяла черква за 2.30 мин. х. Руен 3.30 часа и местността Кръстова гора.Сградата е водоснабдена, електрифицирана с централно парно и кухня, където предлагат вкусна храна. Мястото е подходящо за къмпинг и отмора. Прехода от х. Здравец е подходящ за природолюбители със средна физическа подготовка.

На хижата си дадоха среща около 100 туристи от Варна, Димитровград , Септември, Пловдив, Ямбол и Пазарджик.
„Винаги идваме с голямо желание на хижата всяка година – коментира председателката на ТД „Незабравка“ Марина Коева. Домакините са много гостоприемни, имат подготвена програма и добра музика. И този път се получи страхотен купон, наблегнахме повече на народни хора почти до сутринта. Радвам се, че групата от Септември бе една от най-многобройните и получи поздравления от домакините. През месец февруари сме предвидили еднодневен преход до с. Голак и годишно събрание. Няколко наши туристи ще се включат в пет дневен Националният женски поход в Стара планина в района на вр. Шипка и вр. Бузлуджа в края на месеца, организиран от старозагорските туристи.