Ще вложим необходимия капиталов ресурс за да довършим пътя Ветрен – Славовица, съобщи пред ветренци общинският кмет Марин Рачев. С визита в град Ветрен, кметът на Община Септември Марин Рачев поднови срещите си по населени места за основаване на обществени съвети. В читалището на втория по големина град в Общината, на сбирката с ветренци присъстваха зам.-кметът Даниела Малешкова, общинските съветници от Ветрен Кирил Тодорин(ГЕРБ) и Румен Колев(ДПС), както и местния градоначалник Радослав Лютаков. Именно той направи преамбюлът на сбирката, след което даде думата на общинския кмет Марин Рачев.

От своя страна кметът на Общината най-напред запозна ветренци с това, което администрацията в Септември и нейното ръководство са свършили в първите два месеца от новия управленски мандат. С влизането в длъжност на всички нови директори, които тук представих пред Вас в предизборната кампания преди 3 месеца, Общината започна да работи с изключително голям интензитет – в момента даже събота не е почивен ден. В тази връзка искам да ви благодаря, защото благодарение именно на категоричния вот на хората ние влязохме в управлението и не позволихме да ни извиват ръцете с разни пазарлъци за подкрепа срещу раздаване на постове.

Въпреки, че всяка нова власт има поне 100 дни толеранс, някои субекти с непостигнати на изборите амбиции и в момента опитват да сеят интриги и спекулации относно назначаването на познатите ви лица от екипа, който представих по време на кампанията, на ръководните длъжности, акцентирайки върху дребни процедурни пропуски. Последните разбира се се коригират в движение. Същите хора скочиха и срещу промяната на статуковото за събиране на местните налози, но вижте – не може да искаш от една страна освобождаване от такса смет, а в същото време да имаш претенции относно изхвърлянето на кофите за боклук – нещо, което се е наблюдавало до момента в Общината.

Някои определени хора с насъбрани през годините задължения, именно от тези структури, бяха свикнали да не плащат данъците и сега, когато направихме постъпки за тяхното събиране чрез ЧСИ реагираха като ужилени. В крайна сметка за да имаме качествена услуга по сметопочистването трябва да си събираме парите. Когато от един имот се генерират отпадъци трябва да се плаща адекватно за тази услуга и обратно, когато там не се живее постоянно с промяната на наредбата даваме възможност за частично освобождаване от таксата за сметта и данък сгради, разясни общинския кмет.

Общината е администратор, които разпределя тези средства и контролира изразходването им. Ако след избора на фирма с нови условия има пропуски тогава ще се съгласим с критики от всякакъв характер, в момента обаче това е несериозно и не смятам повече на този етап да го коментирам. Всеки момент ще бъде обявен конкурса за нов изпълнител на услугата сметопочистване. Там сме заложили парична гаранция за добро изпълнение и в случай, че поетите ангажименти в договора не се спазват, с въпросните пари ние ще наемем друг да свърши тази работа в интерес на хората. Като нюанс към темата Марин Рачев разкри, че например кошовете за боклук ще бъдат увеличени двойно.

Ще бъдат нови и ще се вдигат два пъти по-често от сега. Това ще се случи след 2-3 месеца, сподели градоначалникът. Пред ветренци той коментира и темата за заема от 5 милиона лева, който също е дал храна за спекулации на някои неудовлетворени след изборите кръгове. През ноември във Вашето землище ЧСИ продаде 1 400 дка. общинска земя на смешната цена от 300 лева за дка. по дългът към Пътстрой и така се лишиха местните стопани да работят тази земя под аренда. Сега предстои нова подобна продажба на още няколко стотин дка. общинска земя в землището на Бошуля. Именно за да се спре разпродажбата на безценица на общинските имоти, общинският съвет ни разреши да изтеглим този кредит. Чрез него ще разплатим най-изискуемите борчове на Общината. Подчертавам това за да опровергая инсинуациите, че едва ли не ще изтеглим тези пари за да ги похарчим за някакви дейности, заяви Марин Рачев.

На срещата във Ветрен кметът съобщи, че е стартирала процедура за регистрирането на Общината като земеделски производител. Това действително ще бъде прецедент в страната, но след като не е забранено, защо да не опитаме – можем само да спечелим от получаване на субсидия за декар площ. Община Септември има десетки хиляди декари земеделски земи, които в по-голямата си част са абсолютно безстопанствени в момента. Първо ще дадем възможност на местните стопани в техните си землища да обработват тези земи и каквото остане общината ще си го обработва. За това обаче до момента никои не е помислил. Както не е мислено и по въпроса за 8-те хиляди декара гори общинска собственост. За тях дори не се е знаело до момента. Има ли са информация само за 250 дка гора. Всеки момент горското щеше да ни ги отнеме, позовавайки се на Закона за горите, тъй като при тях те се водят безстопанствени и заплахата от прехвърляне на болести към техните гори беше абсолютно реална, разкри Рачев.

След това той разясни пред ветренци какво е направено вече за тях и какво още предстои да се случи в следващите няколко месеца. Голяма част от капиталовите разходи за 2016-та ще хвърлим за довършване на пътя Ветрен – Славовица, защото е недопустимо отсечка от 2 км да се прави 15 години. За да спазим закона обаче ще чакаме да мине обществената поръчка, защото нашите недоброжелатели само това чакат – знаете за техните действия по време на предизборната кампания, а и преди това. За това от сега ви казвам – първата обществена поръчка е за сметосъбирането, защото това е въпрос, касаещ хората от цялата Община и не търпи отлагане. Втората ще бъде за пътя Ветрен – Славовица.

След това ще се насочим към довършване на главната във Ветрен. Първо ще изградим нови тротоари и бордюри, след което ще положим и втория, износващ слой от асфалта. Не сме го забравили, както се опитват да ви го внушават нашите „приятели“. Просто искам нещата да бъдат изрядни от гледна точка на законите, съобщи Марин Рачев. Това го казвам, защото се спекулира и с това, че едва ли не съм си купил вота на гражданите тук, асфалтирайки Главната и вече нищо не ме засяга. Другото за Ветрен – слагаме камери за денонощно видеонаблюдение на изходните артерии в посока язовира, Славовица и Септември. Със собствени средства ще направим водопровода от Главната към банята до Сеферинкината махала, а за асфалтирането ще кандидатстваме по европроект.

По същия начин ще се кандидатства за модернизиране на стадиона и читалището, които вече отдадохме за безвъзмездно ползване на местния футболен клуб и настоятелството. За църквата направихме геодезическо заснемане на двора и уникално лазерно сканиране на храма. Чакаме мнението на Владиката да каже какво и къде ще се прави по отношение на църквите в Общината, в това число и вашата, съобщи Марин Рачев. По темата за денонощния здравен кабинет той даде време на хората от Ветрен да направят своя избор. Сметките показват, че годишния разход за функциониране на такъв кабинет с линейка и медицински кадри ще бъде от порядъка на 100-120 хиляди лева. Вие преценете дали да го правим или да наливаме тези пари всяка година в подобряване на инфраструктурата.
Казвам го за да може, ако се правят някакви редукции в предизборните ангажименти това да е с ваше съгласие,
обърна се към ветренци общинския кмет. От своя страна неговият колега Радослав Лютаков поясни, че до края на месеца ликвидационната комисия ще свърши своята работа по прехвърляне на собствеността на Домът за медико-социални грижи „Свети Стилиян” на Община Септември и след това ще стане окончателно ясно каква ще бъде неговата функция в бъдеще. В края на сбирката част от присъстващите направиха своите предложения към кмета на Общината.

Сред тях бяха съдействие за поставяне на легнали полицаи по част от основните пътни артерии в града, изграждане на шахти за отичане на вода по улицата за язовира, както и изместване на табелата за движение с винетни стикери на по-голямо разстояние от края на град Ветрен. Накрая на срещата кметът на Общината Марин Рачев връчи на ветренския градоначалник рамка с приоритетите на управление за настоящия управленски мандат за да си я сложи на видно място, така че всеки ден да му е пред очите. Като си дадоха срок не за 4, а за 2 години да изпълнят всичко изброено, най- вече и заради категоричната подкрепа, която управлението получава от общинския съвет. Без чиято подкрепа пък нямаше как да се разгърнем в такъв мащаб, отбеляза Марин Рачев.