Световен ден за борба с рака се отбелязва днес в целия свят. 4 февруари е посветен на бората за откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Темата на тазгодишното отбелязване на Световния ден за борба рака е „Нека направим нещо заедно” – като апел към всички, а целта е намаляване на преждевременната смърт причинена от рак под 25% до 2025 година.

По данни на Регионална здравна инспекция-Пазарджик, предоставени от Комплексния онкологичен център в Пловдив, новооткритите случаи на рак на гърдата за Пазарджишка област през 2014 г. са 1151. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2014 г. в в областта са общо 9869, което е с 27 повече от 2013 г.

Според Световната здравна организация (СЗО):

  • Ракът е основна причина за смъртността, която е причинила смъртта на 7.6 милиона души през 2008 година. СЗО отбелязва, че една трета от тях биха могли да бъдат предотвратени с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение.
  • На всеки 100 души, които се разболяват от рак, 30 биха могли да се спасят от смъртта с гореизброените превантивни мерки и лечение.
  • Ако заболяването продължава да се развива със същите темпове, то през 2030 година общият брой на хората, които ще умрат от рак е 12 милиона.
  • В Европа при един от трима души е открито коварното заболяване, а един от четирима умира.
  • Ракът на гърдата при жените и ракът на белите дробове при мъжете са най-разпространените видове рак.

Всяка година СЗО подпомага Световна организация за глобален контрол над рака да организира различни събития, които да информират населението за коварната болест.